Doorbelasten van hogere kosten: mag dat?

17 juni 2022
Artikel

Tijdens de coronapandemie zijn de kosten van bouwmaterialen in korte tijd snel gestegen. De prijs om een container vanuit China naar Nederland te laten overvaren is nu torenhoog. En door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn onder meer de gas- en benzineprijs door het dak gegaan. Mag u deze kosten doorbelasten aan uw klant?

Portretfoto van Reinier-John Koopman
Neem contact op met:
Reinier-John Koopman Jurist ondernemingsrecht
Contract

Hoofdregel: afspraak is afspraak

Het Nederlandse recht en dus ook het handelsverkeer heeft als uitgangspunt dat contracterende partijen elkaar aan de gemaakte afspraken mogen en kunnen houden. In veel algemene voorwaarden is om die reden dan ook opgenomen dat de leverancier, onder omstandigheden, kostenverhogingen aan de klant mag doorbelasten, vaak gekoppeld aan een percentage. In ruil daarvoor mag de klant, als de verhoging hoger is dan het genoemde percentage de overeenkomst ontbinden.

Als in de algemene voorwaarden niets wordt vermeld over een dergelijk recht tot doorbelasting van hogere kosten, moet dit tijdig met de klant besproken worden. De klant kan de opdracht dan annuleren of de inhoud van de overeenkomst in onderling overleg aanpassen. Bijvoorbeeld door een deel van het werk uit te laten voeren. Communicatie en onderling overleg vormen hier de sleutel tot succes.

Ondernemersrisico

Als uw klant niet akkoord gaat en er geen oplossing wordt bereikt, kunnen de kosten niet worden doorbelast. Daarnaast kan de overeenkomst door u evenmin zomaar worden neergelegd. Stijgende prijzen vormen een ondernemersrisico en dat betekent dat u de kosten zelf draagt, tenzij er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Van een onvoorziene omstandigheid is slechts zelden sprake. Concreet houdt dit bij een starre klant in dat geleverd moet worden tegen de overeengekomen prijs. U kunt hierdoor zelfs verplicht worden om onder kostprijs te leveren, wat natuurlijk geen gezond businessmodel is en zelfs tot een faillissement kan leiden.

Het is dus zeer de moeite waard uw algemene voorwaarden af te stoffen en te (laten) beoordelen of de voorwaarden voldoende actueel zijn. 

Meer informatie of advies?

Wilt u meer informatie of advies over het doorbelasten van hogere kosten? Neem contact op met Reinier-John Koopman, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Reinier-John een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Reinier-John