Dien uw aanvraag NOW 3.0 vanaf 6 mei in

3 mei 2021
Artikel

Begin dit jaar werd het percentage van de maximale tegemoetkoming via de NOW 3.0 opgehoogd. Over de vierde én  de vijfde tranche wordt 85% van de loonkosten aangehouden in plaats van slechts 70% of 60%. U kunt het voorschot voor de vijfde tranche van de NOW 3.0 vanaf 6 mei 2021 aanvragen.

Portretfoto Inge Titulaer
Neem contact op met:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Bespreken verlenging aanvraagtermijn NOW 3.0 door lockdown

Werkwijze NOW-regeling

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is bedoeld voor werkgevers die door de coronacrisis kampen met een substantieel omzetverlies. Het percentage voor de tranches onder de NOW 3.0 blijft gelijk aan die van het jaar 2020: alleen met een omzetverlies van minstens 20% komt u in aanmerking voor de NOW 3.0-regeling. De NOW 3.0-regeling bestaat uit drie tranches (tijdvakken) voor de periode van tegemoetkoming in de loonkosten:

  • 1 oktober tot en met 31 december 2020 (derde tranche);
  • 1 januari tot en met 31 maart 2021 (vierde tranche);
  • 1 april tot en met 30 juni 2021 (vijfde tranche).

Loonsom

UWV baseert de berekeningen voor de tegemoetkoming op het sociale verzekeringsloon (SV-loon) van juni 2020. Dit geldt voor alle drie de tijdvakken waarin u een beroep doet op de tegemoetkoming. Geen SV- loon in juni 2020? Dan baseert u de berekening op april 2020.

Daling in de loonsom

Is de loonsom na juni 2020 geleidelijk gedaald? Dan gaat dit niet direct ten koste van de tegemoetkoming. Dit gebeurt pas bij het overschrijden van een drempel van 10% daling. De tegemoetkoming gaat in dat geval omlaag met een bedrag daar op gebaseerd.

Bedrijfseconomisch ontslag

Onder de NOW 3.0 kunt u bedrijfseconomisch ontslag aanvragen bij UWV zonder dat dit direct gevolgen heeft voor de hoogte van uw NOW-subsidie. De eerdere ‘ontslagboete’ uit de voorgaande NOW 1.0 en NOW 2.0 is vervallen.

Inspanningsverplichting

In plaats daarvan geldt er wél een inspanningsverplichting voor werkgevers om hun personeel te stimuleren zich te ontwikkelen en bij een einde van de arbeidsovereenkomst te begeleiden naar ander werk. Verloopt een ontslag via UWV Werkbedrijf? Dan bent u verplicht om contact met UWV NOW- helpdesk op te nemen om een korting van 5% op de definitieve tegemoetkoming te voorkomen.

Aanvraag NOW vijfde tranche indienen

Voor het tijdvak van de aankomende/huidige vijfde tranche moet u nog een nieuwe aanvraag indienen bij UWV. Deze aanvraag is vervroegd en kunt u doen vanaf 6 mei tot en met 30 juni 2021 via de website van UWV.

Meer weten?

Net als bij eerdere NOW-regelingen is het raadzaam om na te gaan of én hoe u de regeling gaat gebruiken. Laat u adviseren en begeleiden door de juristen van ABAB Legal. Een advies over wat voor uw onderneming het meest wenselijk is, is maatwerk. Neem voor meer informatie contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 0413-336550 of stuur Inge een e-mail.

Wilt u meer weten over NOW 3.0? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Download whitepaper icoon

Tien belangrijke aandachtspunten bij insolventie

Wat moet u doen als u niet meer kunt voldoen aan uw betalingsverplichtingen door de gevolgen van de coronacrisis?
Download het whitepaper