De wettelijke verplichtingen voor online verhuurplatforms per 1 juli 2021

29 april 2021
Artikel

Er gelden nieuwe regels voor de verhuur van woonruimten aan toeristen. Online platforms spelen een grote rol in de toeristische verhuur van woonruimte. Per 1 juli 2021 gelden er ook wettelijke verplichtingen voor online verhuurplatforms.

portretfoto Jorrit Morra
Neem contact op met:
Jorrit Morra Jurist ondernemingsrecht
De wettelijke verplichtingen voor online verhuurplatforms worden besproken

Wet toeristische verhuur van woonruimte

Per 1 januari 2021 is de Wet toeristische verhuur van woonruimte van kracht. Het doel van de wet is het uitwassen van toeristische verhuur tegengaan. Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om te handhaven tegen vakantieverhuur. De wet biedt gemeenten verschillende mogelijkheden, zoals:

  • een registratieplicht invoeren;
  • een limiet stellen aan het aantal overnachtingen;
  • een vergunningensysteem invoeren (met een maximaal aantal vergunningen per gemeente).

Met deze mogelijkheden hebben gemeenten meer zicht op waar toeristische verhuur plaatsvindt. De gemeenten hebben een grote mate van vrijheid en kunnen zelf bepalen of ze gebruikmaken van deze wet en welke instrumenten zij hiervoor gebruiken.

Vermelden registratienummer door online verhuurplatfroms

Online platforms spelen een grote rol in de toeristische verhuur van woonruimte. Daarom wordt de Wet toeristisch verhuur van woonruimte uitgebreid. Per 1 juli 2021 mogen online platforms voor de verhuur van woningen aan toeristen alleen advertenties vermelden met een registratienummer. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen en personen die verhuren aan toeristen.

Kijk uit voor hoge boetes

Misstanden worden hard aangepakt. Om die reden is de boete verviervoudigd ten opzichte van de oorspronkelijke boete naar een bestuurlijke boete van maximaal € 87.000 bij herhaalde overtreding. Zorg er daarom voor dat u bij het plaatsen van een advertentie uw registratienummer vermeldt.

Meer weten?

Heeft u vragen over de regels rondom de (ver)huur van onroerend goed? Neem contact op met Jorrit Morra , jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Jorrit een e-mail.

Wilt u meer weten over de regels voor de verhuur van woonruimten? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Jorrit
portretfoto Jorrit Morra
Jurist ondernemingsrecht
Bel
013-4647180
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan