De voordelen van merkregistratie

11 november 2021
Artikel

U investeert veel tijd en energie in de opbouw van uw bedrijf en zorgt u met uw harde werk voor de broodnodige naamsbekendheid. Een grote naamsbekendheid is van essentieel belang en voegt waarde toe aan uw bedrijf. Maar er liggen kapers op de kust! Wat als een ander zomaar de vruchten plukt van uw succes, inspanningen en naamsbekendheid?

Portretfoto van Niels Ista
Neem contact op met:
Niels Ista Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Registreren van merknaam

Merkregistratie biedt bescherming

Bij merknamen denkt men vaak dat het registreren van de handelsnaam en bijpassende domeinnaam voldoende bescherming biedt. Hoewel dit een goed begin is, geeft het u als ondernemer nog geen daadwerkelijke merkbescherming. Pas wanneer u het merk officieel laat registreren is uw merknaam beschermd en heeft alleen u het recht deze te gebruiken. Doet u dit niet, dan kan en mag in principe iedereen de door u gebruikte merknaam gebruiken. Sterker nog, wanneer een ander de merknaam wél registreert, dan kan hij u zelfs dwingen het gebruik van de merknaam per direct te beëindigen. Merkregistratie van uw product, dienst of bedrijf kan u dus voor veel schade behoeden!

De voordelen van merkregistratie

  • Een handelsnaam biedt u slechts lokale bescherming, terwijl een merkrecht u bescherming biedt in de Benelux, Europa, of zelfs wereldwijd.
  • Een merkrecht zorgt voor waarde, die u kunt benutten bij bijvoorbeeld licentiëring of bedrijfsoverdracht.
  • Een merkrecht geeft u in vergelijking met een handelsnaam meer slagkracht om op te treden tegen uw concurrenten.
  • Door registratie bent u bevoegd tot het gebruik van het ®-teken. Dit zorgt voor een professionele uitstraling en het waarschuwt concurrenten voor oneigenlijk gebruik.
  • Door u gebruikte unieke reclameslogans of bedrijfslogo’s komen ook in aanmerking voor merkregistratie.

Meer informatie

Wilt u juridische ondersteuning en/of advies op het registreren van uw merk? Neem contact op met Niels Ista, jurist ICT- en privacyrecht, via telefoonnummer 0165-531330 of stuur Niels een e-mail. 

Heeft u een merkgerelateerde vraag? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Niels
Portretfoto van Niels Ista
Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bel
013-4647180