De toetreding van uw kind in uw agrarisch bedrijf

19 augustus 2022
Artikel

Bedrijfsoverdrachten binnen de familiesfeer. Google het eens en meer dan genoeg informatie over de overdracht en bijbehorende zaken komt bovendrijven. Een bedrijfsoverdracht is echter het slotstuk van een proces dat begint bij de participatie van de beoogde opvolger in de onderneming. 

Portretfoto van Marianne van Rooy
Neem contact op met:
Marianne van Rooy Jurist ondernemingsrecht
De toetreding van uw kind in uw agrarisch bedrijf

Redenen voor de toetreding

In de agrarische sector worden veel ondernemingen in samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma, uitgeoefend. Regelmatig ontvang ik het verzoek om een akte van vennootschap onder firma op te stellen, omdat een kind als vennoot gaat toetreden tot het samenwerkingsverband. 
Mijn eerste vraag is vaak: waarom treedt het kind toe? Een op het oog simpele vraag. De reacties zijn meestal divers. Veel genoemde redenen zijn dat het kind niet meer verder wil leren, al meewerkt in het bedrijf of gezien wordt als de beoogde bedrijfsopvolger. Eigenlijk maakt het niet uit om welke reden een kind toetreedt; een goede voorbereiding is daarentegen van groot belang. 

Verandering voor het gezin

Door de beslissing om een kind te laten toetreden tot het bedrijf, kan er zowel emotioneel als zakelijk veel veranderen. De relatie tussen ouders en kind krijgt naast de familieband ook een zakelijk karakter. 
Opvallend is dat vooral in de agrarische sector veel aandacht besteed wordt aan de uiteindelijke bedrijfsoverdracht, maar de toetreding van het kind tot de onderneming blijft vaak onderbelicht. Er wordt nauwelijks over nagedacht, laat staan in de familie besproken, terwijl het toch een belangrijke mijlpaal is voor de familie en het bedrijf. 

Is uw kind er klaar voor?

Stap daar niet te snel over heen. Blijf kritisch, stel vooraf vragen en ga met elkaar in gesprek. Beschikt het kind wel over de benodigde kennis en ervaring? Dergelijke kwaliteiten worden steeds belangrijker bij de uitoefening van een agrarische onderneming. Goed ondernemerschap is niet altijd vanzelfsprekend aanwezig. Biedt het bedrijf op termijn wel perspectief? Hoe worden de werkzaamheden, taken en verantwoordelijkheden onderling ingevuld na de toetreding? Hoe ziet het kind zijn rol in het bedrijf, nu en voor de lange termijn? Zijn ouders bereid het kind te betrekken bij belangrijke beslissingen? 

Betrek alle kinderen

Praten en onderling overleggen is in het voorstadium van essentieel belang. In de akte van vennootschap onder firma worden afspraken tussen ouders en toegetreden kind vastgelegd, maar dat is het slotstuk van alles wat in het voorstadium is besproken. Als er meerdere kinderen zijn, betrek hen dan ook in een vroeg stadium in de gesprekken. Door alle kinderen te betrekken, weten ook zij wat er afgesproken wordt over het bedrijf en kunnen zij meepraten. U schept hierdoor duidelijkheid en voorkomt wellicht spanningen in het gezin. Het is ook aan te bevelen om een adviseur in het traject te betrekken die ouders en kind kan begeleiden op persoonlijk vlak. 

Meer weten?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over bedrijfsoverdrachten? Neem dan contact op met Marianne van Rooy, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4640117 of mail Marianne.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Marianne
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu