Compensatie na (agrarische) bedrijfsoverdracht

6 april 2020
Artikel

Heeft u uw agrarische onderneming overgedragen aan een van uw kinderen? Dan heeft u daar waarschijnlijk niet de hoofdprijs voor gekregen, maar een overnamesom waardoor uw zoon of dochter de onderneming kon voortzetten. Dat betekent ook dat uw bedrijfsopvolger een groot gedeelte van uw vermogen heeft verkregen. Heeft u al nagedacht over hoe u de rest van uw vermogen wilt verdelen?

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Jurist personen- en familierecht
mannen bespreken bedrijfsoverdracht

Agrarische waarde vs. ondernemingsvermogen

Als u een agrarische onderneming overdraagt binnen de familiesfeer, dan gebeurt dit meestal tegen een agrarische waarde of een waarde die het mogelijk maakt de onderneming nog lonend voort te zetten. Deze waarde ligt meestal lager dan de werkelijke waarde van het ondernemingsvermogen. Een overdracht tegen deze lagere waarde is toegestaan, gelet op het belang van de bedrijfscontinuïteit. Echter houdt dit wel in dat een groot gedeelte van het vermogen toekomt aan de bedrijfsovernemer. Er zijn enkele mogelijkheden om uw andere kinderen te compenseren voor het ‘voordeel’ dat de bedrijfsopvolger al heeft verkregen.

Vervreemdingsclausule/meerwaardeclausule

U gaat er natuurlijk vanuit dat uw kind het bedrijf zo mogelijk ook daadwerkelijk voortzet en niet alleen overneemt om winst te behalen. Om wat meer zekerheid te creëren, kunt u een vervreemdingsclausule, ook wel meerwaardeclausule genoemd, opnemen. Hierdoor moet uw kind de winst die hij/zij maakt bij een verkoop van de onderneming, alsnog delen als hij/zij besluit deze binnen een bepaalde termijn te verkopen. U moet deze regeling bij de bedrijfsoverdracht overeenkomen.

Schenken of nalaten

Verder kunt u bepalen hoe u uw resterende vermogen wilt verdelen. U kunt ervoor kiezen om al uw kinderen (waaronder de bedrijfsopvolger) een gelijk gedeelte van uw resterende vermogen na te laten. Echter, als u uw andere kinderen wilt compenseren, dan kunt u uw resterende vermogen ook op een andere manier verdelen. Het is mogelijk om aan uw andere kinderen, de niet-bedrijfsopvolgers, ieder een schenking (op papier) te doen. Daarnaast kunt u in uw testament opnemen dat uw andere kinderen uw gehele nalatenschap krijgen of een groter erfdeel ontvangen dan de bedrijfsopvolger. 

Meer weten?

Laat u goed adviseren over de verschillende mogelijkheden die passen bij uw situatie en kies een oplossing die u eerlijk vindt. Wilt u dat wij u hierbij helpen? Neem dan contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.

Wilt u meer weten over bedrijfsoverdracht? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle