Brexit: de mogelijkheden om financieel verhaal te halen bij schuldeisers

8 februari 2021
Artikel

Brexit is een feit en heeft samen met het handelsakkoord gevolgen voor alle organisaties in de Europese Unie (EU) die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Maar hoe kunt u als ondernemer uw recht halen? Hoe konden en kunnen vonnissen in het Verenigd Koninkrijk ten uitvoer worden gelegd? De verschillen tussen toen en nu.

Vlag van Verenigd Koninkrijk en Europa

Situatie voor Brexit

Tot 1 januari 2021 gold als lid van de EU de EEX-Verordening. Hierdoor konden burgerlijke vonnissen binnen de EU gemakkelijk ten uitvoer worden gebracht. Dus ook voor het Verenigd Koninkrijk. Door deze verordening had u als Nederlander geen verklaring van uitvoerbaarheid (exequatur) nodig als u een vonnis ten uitvoer wilde leggen in het Verenigd Koninkrijk (en vice versa). Dit voorkwam een afzonderlijke procedure in het Verenigd Koninkrijk en er werd een ‘vrij verkeer van vonnissen’ bereikt. Met een vonnis van een Nederlandse rechter kon u dus relatief eenvoudig verhaal halen in het Verenigd Koninkrijk.

Situatie na Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is geen lid van de EU meer en de overgangsperiode is voorbij. Een beroep op een EU-verordening is dus niet langer mogelijk. Is dit reden voor paniek? Dat zou u kunnen denken, want ironisch genoeg regelt het handelsakkoord helemaal niets op dit punt. Gelukkig kunnen we terugvallen op een verdrag uit 1967 tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Nu er geen nadere regelingen zijn getroffen, levert het bilaterale verdrag weer op. Het is namelijk nooit formeel buiten werking gesteld.

Wat betekent dit voor de praktijk?

 • Een Nederlander kan zijn Nederlandse vonnis slechts in het Verenigd Koninkrijk  ten uitvoer leggen als hij zich met een verzoek om registratie heeft gemeld bij:
  • the High Court of Justice (Engeland en Wales);
  • the Court of Session (Schotland);
  • the Supreme Court of Judicature (Noord-Ierland).
   Met het verzoek alleen bent u er nog niet. U moet bijlagen verstrekken, inclusief vertaling en apostille.
 • Een inwoner van het Verenigd Koninkrijk kan zijn vonnis slechts in Nederland ten uitvoer leggen als hij een verzoek om verlof tot tenuitvoerlegging richt tot de rechtbank van het arrondissement waar de schuldenaar woonplaats of vermogen heeft. Ook hierbij moet u bijlagen verstrekken, (waar nodig) vertalingen en apostille.

Kortom: dankzij het bilaterale verdrag uit 1967 zijn er geen dramatische gevolgen voor de tenuitvoerlegging van burgerlijke vonnissen. Nederlandse of Britse partijen hoeven hun zaak niet opnieuw overzees aan te brengen. Wel zullen partijen meer handelingen moeten verrichten dan tot voor kort onder de Europese verordening het geval was. Het terugvallen op een meer dan vijftig jaar oude regeling is natuurlijk niet de meest ideale situatie. Het ontbreken van een fatsoenlijke nieuwe regeling in het handelsakkoord is een gemiste kans. Hopelijk hebben partijen nog voldoende energie voor een nieuw (multi-)lateraalverdrag.

Meer weten?

Wilt u meer informatie wat de gevolgen van de Brexit voor u zijn? Neem contact op met Reinier-John Koopman, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 073-6465348 of stuur Reinier-John een mail.

Wilt u meer weten over de Brexit en de mogelijkheden om financieel verhaal te halen? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Reinier-John
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan