Bescherm uw innovatie met het unitair octrooi

13 april 2023
Artikel

Wilt u uw innovatie met een octrooi beschermen? Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd met de komst van het unitair octrooi. Het eigendomsrecht op uw innovatie beschermt u zo met één aanvraag via de Europese octrooirechtbank in Den Haag.

Portretfoto van Niels Ista
Neem contact op met:
Niels Ista Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bescherm uw innovatie

Keuzemogelijkheid voor uw octrooiaanvraag

Vanaf 1 juni 2023 is het unitair octrooi een nieuwe keuzemogelijkheid naast het bestaande Europese octrooi. Na de verlening van uw Europese octrooiaanvraag kunt u kiezen voor een Europees octrooi met gekozen landen, of een unitair octrooi voor 17 aangesloten Europese landen.

Aanvullende registraties octrooi nodig?

Bedenk of u het unitair octrooi moet aanvullen met nationale registraties voor landen die niet meedoen aan het unitair octrooi (onder ander Spanje en het Verenigd Koninkrijk). Voor die landen blijft de huidige situatie namelijk onveranderd.

Slechts één vertaling van octrooi nodig

Na verlening van een Europese octrooiaanvraag hoeft u maar één vertaling van uw octrooi aan te leveren. Is uw Europese octrooi in het Engels verleend? Dan hoeft u daarnaast maar één complete vertaling zijn in een andere Europese taal, bijvoorbeeld Nederlands. Dat bespaart u dus ook vertaalkosten.

Eén centraal octrooigerecht

Tegelijk met de invoering van het unitair octrooi komt er ook één centraal octrooigerecht in de EU. Over inbreuk of nietigheid van het unitair octrooi en Europees octrooi kunt u alleen bij het Unifed Patent Court (UPC) procederen. Nationale rechters zijn niet bevoegd. Een uitspraak van het UPC geldt in alle 17 aangesloten landen en de aanvullend gekozen landen.

Meer weten?

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over procederen? Neem contact op met Niels Insta, jurist ondernemingsrecht en ICT-recht, via telefoonnummer of stuur Niels een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Niels
Portretfoto van Niels Ista
Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bel
0165-531330
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu