Afscherming woonadressen zzp'ers en bestuurders

8 oktober 2021
Artikel

De Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde het kabinet om woonadressen van onder andere zzp’ers af te schermen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De ministerraad volgt dit advies (deels).

Portretfoto van Niels Ista
Neem contact op met:
Niels Ista Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Afscherming woonadressen

Klachten

Een veelgehoorde klacht onder zzp’ers is dat hun woonadres voor iedereen te vinden is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit leidt meer dan eens tot stalking, bedreiging en/of ongewenste marketingstrategieën. Voor zzp’ers die vanuit huis werken is het adres van hun onderneming meestal hetzelfde als hun woonadres. Dit maakt het voor iedereen, dus ook bijvoorbeeld boze ex-werknemers, eenvoudig om de persoonsgegevens van zzp’ers te achterhalen en hen thuis op te zoeken. Hierdoor worden zzp’ers en/of bestuurders terughoudender of  voorzichtiger in de uitvoering van hun werkzaamheden. Ook ligt het gevaar van bijvoorbeeld identiteitsfraude op de loer. Een onwenselijke situatie die zo snel mogelijk moet veranderen, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).  

Geen noodzaak

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf in haar advies aan dat zij geen noodzaak ziet voor het openbaar maken van adressen van zzp’ers in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het Handelsregister is bedoeld om rechtszekerheid te garanderen. Mensen en bedrijven kunnen daarin controleren of de persoon met wie zij zakendoen, ook bevoegd is om namens het betreffende bedrijf te spreken. Deze vraag is bij zzp’ers niet aan de orde: de zzp’er ís zelf zijn of haar bedrijf en vertegenwoordigt verder niemand. Daarbij moeten bedrijven verplicht op iedere factuur hun adres vermelden. Zakenpartners beschikken dus vaak al over het adres van zzp’ers en hoeven daarvoor niet het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te raadplegen.

Situatie sinds 1 januari 2022

Sinds 1 januari 2022 zijn de woonadressen afgeschermd in het Handelsregister. Particulieren of andere bedrijven krijgen dan niet langer toegang tot deze gegevens. Een uitzondering geldt voor overheidsorganisaties of beroepsgroepen die hiervoor wettelijke toestemming hebben. Zo kunnen de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders de woonadressen wel nog steeds zien. Het kabinet heeft het Handelsregisterbesluit 2008 en de Datavisie Handelsregister aangepast. Het kabinet schermt adressen af om ongevraagde marketing, intimidatie en bedreiging moeilijker te maken.

Probleem opgelost of toch niet?

Adressen die in het Handelsregister als vestigingsadres zijn opgenomen, blijven echter wel opvraagbaar. Dit levert problemen op, omdat veel zzp’ers hetzelfde vestiging- en woonadres hanteren, waardoor zij niet geholpen zijn met de nieuwe handelswijze. Hun woonadres blijft dus gewoon zichtbaar is eenvoudig op te vragen bij het Handelsregister.

Het kabinet geeft aan dat het gaat onderzoeken welke opties er resteren om de privacy van zzp’ers ook in deze gevallen beter te kunnen beschermen. Het kabinet verwacht in november een aantal opties te presenteren hoe er anders met ondernemersgegevens uit het Handelsregister kan worden omgegaan. Wordt dus vervolgd!

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. De juristen van ABAB Legal hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van privacyrecht en kunnen u bijstaan bij het opmaken van privacybeleid. Neem contact op met Niels Ista, jurist ondernemingsrecht en ICT-recht, via telefoonnummer 0165-531330 of stuur Niels een e-mail.

Wilt u meer weten over de afscherming van woonadressen? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Niels
Portretfoto van Niels Ista
Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bel
0165-531330
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu