Aandachtspunten bij het aannemen van Oekraïense werknemers

14 april 2022
Artikel

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland verblijven, zijn voortaan vrijgesteld van een tewerkstellingsvergunning. De vrijstelling is verleend met terugwerkende kracht tot 4 maart 2022, zodat welwillende werkgevers ook gevrijwaard zijn van boetes.

Portretfoto van Richard Ouwerling
Neem contact op met:
Richard Ouwerling Jurist arbeidsrecht
Werknemer en werkgever maken afspraken aan het bureau

Meldplicht bij UWV

Er geldt wel een meldplicht. U moet twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden een melding doen bij  UWV. Mede omdat dat meldsysteem nog niet gereed is, geldt er een overgangsregeling van twee weken en hoeft u daar niet op te wachten.

Oekraïense werknemers en arbeidsvoorwaarden

Veel potentiële Oekraïense werknemers zijn relatief hoog opgeleid en spreken Engels. Dat maakt hen aantrekkelijk voor werkgevers die vacatures ingevuld willen krijgen. Als Oekraïners hier aan het werk gaan, hebben zij recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun Nederlandse collega’s. Ze moeten dus minimaal het gebruikelijke minimumloon verdienen en mogen het zelfde aantal uren werken als de inwoners van ons land. Ook bouwen ze pensioen op volgens de hier geldende regels.

Meer informatie of advies

Heeft u vragen over arbeidsvoorwaarden of wilt u arbeidsovereenkomsten laten opstellen? Neem contact op met Richard Ouwerling, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Richard een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Richard