ZZP-chauffeurs in de logistieke sector, dit zijn de voorwaarden

26 augustus 2024
Artikel

Ook in de logistieke sector zijn zzp’ers werkzaam. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Onder welke omstandigheden kan een zzp-chauffeur werken in de logistieke sector?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Chauffeur achter stuur in vrachtwagen

NIWO-vergunning

Een zzp’er moet beschikken over een geldige NIWO-vergunning (ook wel Eurovergunning genoemd) om beroepsmatig goederenvervoer over te weg te mogen uitvoeren. Deze vergunning is vereist als het voertuig een laadvermogen heeft van meer dan 500 kilo of een toelaatbare maximum massa van meer dan 2.500 kilo. De vergunning wordt na een bewijs van vakbekwaamheid uitgereikt door de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). De vergunning fungeert als kwaliteitskeurmerk en maakt het mogelijk om binnen de gehele Europese Unie goederen te vervoeren. 

Let op: een chauffeur die niet in bezit is van een eigen NIWO-vergunning, mag zich dus niet verhuren aan een transportbedrijf en rijden met de vergunning van dat bedrijf. 

Eigen voertuig

Naast een NIWO-vergunning moet de zzp-chauffeur ook beschikken over een eigen vrachtauto, trekker of bestelbus waarmee het transport wordt uitgevoerd. Daarbij moet in elk geval het economisch eigendom behoren tot het vermogen van de zzp’er. Dit mag koop zijn, maar kan ook huur, lease of bruikleen zijn, mits het voertuig tegen een marktconforme prijs wordt gehuurd, geleased of in bruikleen genomen. Ook moet de brandstof voor eigen rekening komen van de zzp’er. 

Let op: als de zzp’er niet beschikt over een eigen voertuig, kan hij dus niet als zzp-chauffeur werken. 

Aansprakelijkheid voor transport

De zzp’er moet het transport voor eigen rekening en risico verzorgen. Daarmee is de zzp’er zelf verantwoordelijk voor de transportopdracht. Dit betekent dat de zzp’er in beginsel aansprakelijk is bij schade aan de lading tijdens het transport of als de goederen te laat worden afgeleverd. Het is gebruikelijk dat de zzp’er zich verzekert voor deze vervoerdersaansprakelijkheid. 

Vervoersovereenkomst

Als je zzp-chauffeurs inhuurt voor transportwerkzaamheden, is het dus essentieel dat de zzp’er beschikt over een eigen NIWO- vergunning en een eigen voertuig. Vanuit zowel juridisch als fiscaal perspectief is het belangrijk om afspraken over het transport zorgvuldig vast te leggen in een vervoersovereenkomst. Eventueel kan je hierbij ook gebruik maken van de modelovereenkomsten voor het beroepsgoederenvervoer om de zelfstandigheid van de zzp-chauffeur nader te onderbouwen. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Maak je gebruik of wil je gebruikmaken van zzp-chauffeurs? Zorg dat je de arbeidsrelatie tijdig beoordeelt en eventueel maatregelen treft, zodat je vanaf 2025 geen discussie kunt krijgen met de Belastingdienst over schijnzelfstandigheid. Wil je hierover meer weten, neem contact op met Ronald van Leeuwen, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Wil je meer weten over zzp'ers in de logistieke sector? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan