Zorgplicht in de btw

6 april 2023
Artikel

De factuur speelt een belangrijke rol in de btw. De basis voor aftrek van btw is een correct opgemaakte en aan uw onderneming uitgereikte (inkoop-)factuur. Is uw factuur niet volledig? Is er een onjuist btw-tarief toegepast? Ontbreken er gegevens? Dan kan dat tot gevolg hebben dat u geen btw mag aftrekken. Wij adviseren u daarom uw inkoopfacturen en het btw-nummer van uw leveranciers goed te controleren om te voorkomen dat u onbedoeld betrokken raakt bij een vorm van btw-fraude. De internationale btw-fraude is nog steeds een groot probleem binnen de Europese Unie.   
 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Dossiers

Wanneer mag u btw in aftrek brengen?

Volgens de wet kunt u alleen btw aftrekken als de btw door een andere (btw-)ondernemer op een op voorgeschreven wijze opgemaakte factuur aan uw bedrijf in rekening is gebracht. Voor uw recht op btw-aftrek is het van belang dat u beschikt over juiste en volledige facturen én over aanvullende (inkoop-)documenten om uw aankopen van (meestal) goederen te kunnen onderbouwen. 

Voor een juiste factuur bent u afhankelijk van uw leverancier. Vaak zult u erop vertrouwen dat de wederpartij op de juiste manier aan u factureert en de verschuldigde btw netjes afdraagt. Wij raden aan om kritisch te blijven op uw inkoopdocumenten (waaronder inkoopfacturen) en deze regelmatig op onregelmatigheden te (laten) controleren. Welke gegevens heeft u over uw leverancier? Is uw leverancier betrouwbaar? Maakt u bedragen over naar een Nederlandse bankrekening? Zijn de facturen netjes opgesteld? Staat er een correct btw-nummer op de factuur? Klopt de factuuromschrijving met de aan u verrichte werkzaamheden? En bovenal, heeft u geen twijfels over de betrouwbaarheid van uw leverancier? 

Een voorbeeld

Een bloemenhandelaar koopt 75% van zijn inkopen bij een Nederlandse leverancier. Het btw-nummer van de leverancier staat niet op de facturen vermeld. De bloemenhandelaar betaalt de btw op de Nederlandse bankrekening van de leverancier. Na een paar jaar maakt de bloemenhandelaar de betalingen op verzoek over op een Letse bankrekening. De bloemenhandelaar brengt de btw op de inkoopfacturen (jarenlang) op zijn btw-aangiften in aftrek. Later blijkt dat de leverancier de in rekening gebrachte btw nooit heeft voldaan aan de Belastingdienst. De Belastingdienst legt vervolgens een flinke naheffingsaanslag op aan de bloemenhandelaar voor vermeende onterechte btw-aftrek. 

Voorkom dat u betrokken wordt bij btw-fraude

De rechter gaf de Belastingdienst in deze zaak gelijk. De afnemer had er niet alles aan gedaan om te voorkomen dat hij betrokken raakte bij een btw-fraude(keten). Als de Belastingdienst de betrokkenheid bij fraude kan aantonen, dan zal de afgetrokken btw worden nageheven. Let dus scherp op de aanwezige documentatie: niet alleen bij de partijen waaraan u zelf levert, maar ook bij de partijen die aan u leveren. U heeft een zorgplicht in de btw.

Meer weten?

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u meer weten over hoe u uw administratie beter en veiliger kunt inrichten? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan