Zorg goed voor uzelf, een ander doet dat niet voor u

17 juni 2020
Blog

Regelmatig kom ik ondernemers tegen die onvoldoende voor zichzelf zorgen. Hart voor de zaak? Voor henzelf is nu geen tijd, misschien over een jaar. Ik heb het over ondernemers die veel bereikt hebben en dit aan zichzelf te danken hebben: altijd hard werken en het bedrijf op nummer één zetten.

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Zorg goed voor uzelf, een ander doet dat niet voor u

Het is mooi om te zien wat ondernemers hiermee kunnen bereiken. Het doet me wel pijn als ik zie dat deze topondernemers zichzelf tekort doen en daarmee uiteindelijk het bedrijf en de mensen om hen heen.

U denkt misschien: ‘dit overkomt mij niet’. Bent u tevreden met hoe het gaat? Ga er dan vooral mee door! Of zou u graag meer tijd willen besteden aan het ondernemen, uw persoonlijke ontwikkeling en/of aan uw gezin en minder aan het beheersen van de processen? Dan kunt u uzelf een paar simpele vragen stellen:

  • Wat zou ik niet meer willen doen?
  • Wat wil vooral blijven doen?
  • Wat zou ik graag willen doen, maar doe ik nog niet?

Door uzelf deze vragen te stellen, wordt duidelijk waar uw kracht ligt en hoe u optimaal in uw kracht kunt komen te staan. Ook wordt duidelijk waarin u geen energie meer hoeft te steken. Juist in deze tijd, tijdens de coronacrisis, is een herijking op z’n plaats.

Uit eigen ervaring weet ik en zie ik dat goede ondernemers soms sluipend en soms plotseling niet meer in hun kracht staan. De sluipende variant vind ik persoonlijk het meest riskant. Langzaam maar zeker krijgt u het drukker met de zaken onder controle te houden en het oplossen van problemen. Met als resultaat minder tijd voor zaken waar u echt goed in bent.

Preventie is het sterkste wapen hiertegen. Als u in uw kracht staat, is het goed om u ervan bewust te zijn dat dit ook minder kan worden en dat het goed is om goed voor uzelf te zorgen en daarmee voor uw bedrijf en anderen.

Maar hoe zorgt u goed voor uzelf?

Begin altijd met goed naar uzelf te luisteren. Gun uzelf voldoende tijd om tot nieuwe inspiratie te komen, maar ook tijd om te ontspannen en uw relaties goed te onderhouden.

Het is niet te beschrijven hoeveel meer u kunt presteren als u in uw kracht staat!

Ik zie in de praktijk genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat ‘minder hard werken’ juist leidt tot veel betere resultaten. Wat ik vooral ervaar is dat de scherpzinnigheid enorm toeneemt en er nieuwe talenten naar boven komen.

Goed voor uzelf zorgen betekent ook dat u weet van welke werkzaamheden u energie krijgt. U hoeft dus niet altijd te doen wat het bedrijf van u vraagt. U bent immers ondernemer geworden om van uw vrijheid te kunnen genieten en uzelf maximaal te ontplooien. Neem daar ook de tijd en ruimte voor!

Dit blog verscheen eerder op goedemorgensierteelt.nl

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, op telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu