Zonnepanelencheck

26 november 2018
Blog

Duurzaamheid staat hoog op de maatschappelijke agenda. Veel van onze ondernemers willen hier hun steentje aan bijdragen en overwegen om zonnepanelen op de daken van hun bedrijfsgebouwen te installeren. Maar de ene zonnepaneleninstallatie, ofwel PV-installatie, is de andere niet. Waar moet u rekening mee houden als u zonnepanelen overweegt?

Portretfoto van André Klemans
Geschreven door:
André Klemans Agrarisch bedrijfsadviseur
zonnepanelen

Verschillen in specificaties en berekeningen

Als u zich gaat verdiepen in PV-installaties, dan blijken er veel verschillen te zijn. Zo zijn er niet alleen technische verschillen tussen de installaties, maar ook worden verschillende uitgangspunten gehanteerd voor de berekeningen. Daarnaast is het van belang dat u bij het beoordelen van de offertes en de onderliggende berekeningen zich realiseert dat de commerciële belangen van de aanbieder hierin verwerkt zijn.

De consequenties van een PV-installatie

We zijn het er allemaal over eens dat een PV-installatie zichzelf moet terugverdienen, maar welke gevolgen heeft de aanschaf van zo’n installatie nog meer? De investeringsbedragen kunnen afhankelijk van de grootte en het soort installatie flink uiteenlopen. Wat betekent de aanschaf van de PV-installatie dan voor de exploitatie van de bestaande onderneming? Meestal wordt de financiering van de PV-installatie gezien als onderdeel van de complete financiering van het bestaande bedrijf, dus de financiering per eenheid (rund/varken/kip/etc.) stijgt. Voor veel bedrijven is dit geen gunstige situatie. Deze verhoging kan namelijk verdere ontwikkeling in de weg staan. Een PV-installatie moet naast op duurzame wijze energie produceren ook duurzaam zijn voor de onderneming zelf. Op deze wijze is dat niet altijd het geval.

We signaleren dat financieringspartijen heel voorzichtig de investeringen in duurzaamheid als een op zichzelf staand project beoordelen en niet als onderdeel van het grotere geheel beoordelen. Het is belangrijk dat deze ontwikkeling zich doorzet, zodat de agrarische ondernemers hun steentje bij kunnen blijven dragen in de verduurzaming van hun bedrijf en onze maatschappij.

Advies nodig?

Is de investering in een PV-installatie voor u als ondernemer een goede keuze? En zo ja, voor welk type installatie kiest u dan? Om u bij deze keuzes te ondersteunen, heeft ABAB een zonnepanelencheck ontwikkeld. Hiermee kunnen we op basis van reële uitgangspunten en concrete investeringsbedragen een indicatie geven van het rendement over het geïnvesteerde vermogen en de daarbij behorende terugverdientijd. We houden niet alleen rekening met de opbrengsten en kosten van de installatie, maar ook met de fiscale gevolgen die de aanschaf van een PV-installatie met zich meebrengt. Daarnaast kunnen de collega’s van Subsidiefocus geheel onafhankelijk een eventuele subsidieaanvraag voor u verzorgen.

Wilt u meer weten over de zonnepanelencheck? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail André
Portretfoto van André Klemans
Agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
040-2942687
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan