Zo zorgt Agile werken voor meer plezier op de werkvloer

14 november 2023
Artikel

Agility is het vermogen van mensen of een bedrijf om effectief in te spelen op veranderingen. En dat is keihard nodig in een wereld die zich sneller aanpast dan ooit. Steeds meer bedrijven kiezen voor agile werken. Dit werken in sprints is uiterst effectief, maar zorgt ook voor meer werkplezier. 

Portretfoto van Joost Snoeijen
Neem contact op met:
Joost Snoeijen HX-adviseur
agile werken

Wat is Agile werken?

Agile werken is een methode (Agile met een grote A) oorspronkelijk afkomstig uit de IT-wereld.  Het woord agile komt van agility wat zoveel betekent als wendbaarheid. Drie dimensies spelen een rol:

  • flexibiliteit, over meerdere opties beschikken;
  • adaptiviteit, aanleren van nieuwe en afleren van ineffectieve eigenschappen;
  • responsiviteit, op het juiste moment het juiste doen.

Agile werken is een zeer effectieve manier van werken in een wereld die continu verandert. Maar Agile werken levert meer op. Deze werkmethode is namelijk ook heel bepalend als het om de werkbeleving van uw medewerkers gaat. En dat komt omdat Agile werken om een grote mate van autonomie vraagt. Uw medewerkers worden voortdurend uitgedaagd en gestimuleerd. Daarnaast zorgt het werken in sprints voor veel voldoening en motivatie. Teams leveren voortdurend tastbare zaken op. Agile werken zorgt zo voor meer plezier op de werkvloer.

Agile werken. Hoe dan?

Een Agile proces is gebaseerd op vier elementen:

Een flexibele strategie

Agile-teams maken geen complexe en moeilijke plannen, maar richten zich op het ontdekken van de beste ideeën. Werkt een idee niet, dan leren teams daarvan en wordt het bijgesteld. Agile werken geeft zo maximale ruimte voor bijsturing. 

Multidisciplinaire teams

Agile werken draait om zelfstandige, multidisciplinaire teams. Toegewijde teams die minder tot geen sturing van managers nodig hebben en sneller kunnen inspelen op verandering. Ze organiseren zelf hun werk en nemen verantwoordelijkheid. Het werk wordt zo makkelijker en er is sneller resultaat.

Werken in korte cycli

Werken in korte cycli helpt teams in korte tijd waarde te leveren voor klanten of opdrachtgevers. In een vast ritme van één of twee weken, ook wel sprints genoemd, sturen multidisciplinaire teams bij. Tijdens deze sprints wordt de input van klanten steeds meegenomen.

Visueel werken

Agile teams werken met borden waarop zij het werk visueel maken. Zo zien de teams in één oogopslag waar zij aan werken en wat de voortgang is.

Wat zijn de voordelen van Agile werken?

Agile werken neemt een enorme vlucht. En dat is niet voor niets. Deze manier van werken heeft veel voordelen.

Plezier, sfeer en samenwerking

Agile werken zorgt voor een goede werksfeer. Teams hebben een gezamenlijk doel voor ogen, iedereen weet van elkaar wat zij aan het doen zijn en het effect van alle inspanningen is snel zichtbaar.

Efficiënt werken

Door mensen samen te laten werken, en niet afzonderlijk van elkaar, zijn zij ook samen verantwoordelijk voor het resultaat. Door in korte cycli te werken kunnen zij snel inspelen op wat werkt en wat niet. 

Klanttevredenheid

Klanten zijn voortdurend betrokken bij het hele proces. Ze leveren input en feedback tijdens elke sprint. Dit maakt dat er voortdurend tussentijdse afstemming is; bijsturen gaat makkelijker en sneller. Agile werken zorgt zo voor tevredener klanten.

Ontwikkeling medewerker

Iedere medewerker heeft een eigen rol in een Agile team. Persoonlijke ontwikkelkansen zijn groot door de variëteit aan uitdagingen. Uw medewerkers krijgen alle ruimte hun vaardigheden te ontwikkelen, zowel in hun eigen specialisme als op het gebied van andere capaciteiten die nodig zijn om een team goed te laten functioneren.

Voorspelbaarheid

Agile werken zorgt ervoor dat klanten beter weten waar zij aan toe zijn. Teams hebben meer zicht op wat zij wanneer opleveren. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van het proces.

Snelle Return On Investment

Agile werken verkleint het risico op een mismatch. Tijdens het proces worden producten voortdurend getest en zo nodig tussentijds aangepast. Dankzij de waarde van de deelproducten kunnen bedrijven sneller schakelen naar de klant en markt.

Hoe gaan we te werk?

Wilt u de overstap naar Agile werken maken? Onze HX adviseurs ondersteunen u graag. We beginnen met een inventarisatie binnen uw bedrijf. Welke veranderingen komen eraan en wat zijn de huidige rollen en verantwoordelijkheden van uw werknemers? Vervolgens starten we met een training die gebaseerd is op de vier elementen genoemd in 'Agile werken #hoedan’. Ook gaan we met een pilot van start. Op basis van deze ervaringen stemmen we met u af wat er verder nodig is om Agile werken verder te implementeren in uw organisatie.

Meer weten?

Wilt u de overstap maken naar Agile werken en zo investeren in de werkbeleving van uw werknemers? Neem contact op met Joost Snoeijen, HX-adviseur, via telefoonnummer 040-2942602 of stuur Joost een e-mail.

Wilt u meer weten over Agile werken? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan