Zo voorkomt u naheffing in de sport- en onderwijssector

6 februari 2023
Artikel

Bent u actief in de sport- of onderwijssector? Dan weet u dat btw-prestaties over het algemeen belast zijn met 21% óf 9% óf vrijgesteld zijn van btw. Het onderscheid is lastig. Een overzicht.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Btw in de onderwijs- en sportsector: vrijgesteld, algemeen of laagbelast?

Btw in de sport- en onderwijssector: een overzicht

Het is in de sport- of onderwijssector vaak lastig te beoordelen wanneer een vrijstelling of een verlaagd btw-tarief geldt. Het antwoord is afhankelijk van de precieze feiten en omstandigheden. Die onduidelijkheid leidt in de praktijk tot verwarring, onzekerheid of risico’s op naheffing, met kans op boetes en extra rente. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Wij geven u een overzicht:

Prestatie* Kwalificatie btw
Wettelijk geregeld onderwijs btw-onderwijsvrijstelling
Beroepsonderwijs btw-onderwijsvrijstelling / 21%
Onderwijs in muziek, dans, drama en beeldende vorming aan personen vanaf 21 jaar 21%
Onderwijs in muziek, dans, drama en beeldende vorming aan personen tot 21 jaar btw-onderwijsvrijstelling
Het bieden van gelegenheid tot sportbeoefening of lichamelijke opvoeding door instellingen zonder winstoogmerk aan personen die aan sport of lichamelijke opvoeding doen btw-sportvrijstelling
Het bieden van gelegenheid tot  sportbeoefening en zwemmen, in combinatie met het beschikbaar stellen van een sportaccommodatie (tenzij de sportvrijstelling van toepassing is, zoals bij een instelling zonder winstoogmerk) 9% / btw-sportvrijstelling
Sportlessen zonder het beschikbaar stellen van een sportaccommodatie 21%
Autorijles rijbewijs B 21%

*Let op: aan elke prestatie zijn voorwaarden verbonden. 

Redenen voor verschillende behandeling onderwijs en sport

De basis voor btw ligt in de Europese btw-richtlijn. Deze btw-richtlijn verplicht lidstaten op sommige activiteiten een vrijstelling toe te passen, zoals bij wettelijk geregeld onderwijs of muziekles aan een persoon onder de 21 jaar (onderwijs aan kinderen en jongeren) of bij diensten die nauw samenhangen met de beoefening van sport door niet-winstbeogende instellingen. De bedoeling is dat de btw niet kostprijsverhogend is, zodat sportbeoefening goedkoop blijft voor leerlingen, studenten of sporters.

In sommige gevallen biedt de btw-richtlijn lidstaten een mogelijkheid tot het toepassen van een verlaagd btw-tarief (9%). Een lidstaat heeft dus een keuze. In Nederland geldt bijvoorbeeld het 9% btw-tarief voor het geven van gelegenheid tot sportbeoefening of toegang tot een zwembad door een winstbeogende instelling. In een andere lidstaat kan dezelfde prestatie belast zijn met het algemeen tarief (21%). Kortom, de btw-behandeling van een sportles kan verschillend zijn in lidstaten, omdat er soms wat speelruimte is.

Advies bij vrijstelling of verlaagd btw-tarief

De btw is complex, ook in de sport- en onderwijssector. De prestaties voor onderwijs en sport zijn niet altijd in een ‘hokje’ te plaatsen. Mocht dat wel het geval zijn? Let dan scherp op de voorwaarden voor een vrijstelling of verlaagd btw-tarief. En zorg dat u ook de volgende situaties goed in kaart brengt:

  • Wat doet een vrijstelling met uw btw-positie?
  • Is uw organisatie winstbeogend in de zin van de btw?

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Onze belastingadviseurs helpen u graag met het in kaart brengen van uw btw-positie en btw-planning. Wilt u meer weten over de regels, kansen en risico's rondom btw? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over de regels, kansen en risico's rondom btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan