Zo haalt u meer voordeel uit elektrisch rijden

3 oktober 2022
Artikel

Het aantal elektrische auto’s in Nederland blijft al enkele jaren stijgen. De stijging is mede het gevolg geweest van de veranderingen in de fiscale regelgeving omtrent de elektrische auto. De vraag is hoe de markt voor elektrische auto’s zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Ondanks het verlaagde bijtellingspercentage kent een elektrische auto nog vele (andere) fiscale voordelen voor u en voor uw werknemers. 

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Senior belastingadviseur
Elektrische auto wordt opgeladen

Bijtelling elektrische auto in 2023

Voor een volledig elektrische auto geldt in 2023 een gecombineerd bijtellingspercentage. In 2023 bedraagt dit bijtellingspercentage 16% tot een cataloguswaarde van € 30.000. De komende jaren verdwijnt geleidelijk het verschil in bijtelling tussen elektrische en conventionele auto’s. Ondanks de verhoging ten opzichte van 2021 is het bijtellingspercentage van een volledig elektrische auto nog steeds gunstig ten opzichte van overige auto’s. 

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Milieu-investeringsaftrek en Vamil

Vanaf 2022 kunt u op de investering in een elektrische personenauto geen Milieu-investeringsaftrek (MIA) meer claimen. Er komen nog wel diverse andere duurzame vervoersmiddelen in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan elektrische bestelbussen en personenauto’s op zonne-energie of waterstof. Een investering komt in aanmerking voor MIA als deze voorkomt op de Milieulijst 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

De investering in laadpalen komen in aanmerking voor fiscaal voordeel als het investeringsbedrag groter is dan € 2.500. Het moet dan wel gaan om een slimme laadpaal volgens het Open Charge Point Protocol die geïnstalleerd is op het eigen bedrijventerrein. Voor de investering in een laadpaal kunt u 45% MIA claimen. 

Waterstofauto’s en zonneauto’s zijn ook opgenomen op de Milieulijst 2023 van het RVO. Over de investering in een waterstofauto kunt u tot een bedrag van maximaal € 75.000 45% Milieu-investeringsaftrek claimen en 75% Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) toepassen. Voor auto’s op zonne-energie geldt een percentage van 36% Milieu-investeringsaftrek en een maximaal meldingsbedrag van € 100.000.

Naast waterstof- en zonneauto’s biedt de Milieulijst ook mogelijkheden om MIA en Vamil aan te vragen voor fietsen, bussen, bestelbussen en vrachtwagens.

Om Milieu-investeringsaftrek of Vamil te claimen, moet u binnen drie maanden na het aangaan van de investering een melding doen bij RVO. 

Bpm en elektrische auto

Bij de aanschaf of het importeren van een auto in Nederland moet u bpm betalen. Het tarief van de bpm is afhankelijk van de C02-emissie. Voor volledig elektrische auto’s hoeft er geen bpm te worden betaald. Er geldt een nihiltarief. Deze geldt in elk geval tot 2024.

Motorrijtuigenbelasting

Ook voor de motorrijtuigenbelasting geldt een nihiltarief voor volledig elektrische auto’s. Voor de plug-in hybride auto (t/m 50 gram/km uitstoot) geldt een halftarief. 

Omzetbelasting

Bij privégebruik van een zakelijk aangeschafte elektrische auto door een ondernemer is de gewone hoofdregel van toepassing. De heffing kan plaatsvinden op basis van de werkelijke kilometerverhouding of op basis van een forfait ter grootte van 2,7% van de catalogusprijs. 

Meer weten?

Al met al zijn er vele fiscale voordelen die gelden voor volledig elektrische auto’s. De wetgever beoogt hiermee het elektrisch rijden te stimuleren. Wilt u meer weten over de bijtelling bij elektrische auto's van de zaak? Neem dan contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur. U bereikt Luc via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over de bijtelling bij elektrische auto's van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Downloaden whitepaper over de auto van de zaak

Auto van de zaak

Regelgeving 2024
Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan