Ziek op vakantie?

17 juli 2023
Artikel

Wat als uw medewerker ziek wordt op vakantie binnen of buiten Nederland? Of een zieke werknemer wil juist op vakantie? De regels op een rij.

Portretfoto van Bart Leusink
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
vakantie vieren op strand

Uw werknemer wordt ziek op vakantie

Als een medewerker tijdens zijn vakantie ziek wordt, moet hij zich ziekmelden volgens het verzuimprotocol binnen uw bedrijf. Is de werknemer in Nederland op vakantie? Dan kunt u de verzuimbegeleiding meteen starten. Ook als de werknemer in het buitenland op vakantie is, moet hij zich uiterlijk binnen 24 uur ziekmelden en hij moet tijdens zijn ziekte bereikbaar zijn. Als werkgever mag u vragen om een verklaring van een (huis)arts of ziekenhuis over de arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid om terug te reizen. Als de zieke medewerker weer terug is van vakantie mag u hem oproepen voor een spreekuur met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bepaalt vervolgens of de vakantiedagen als ziektedagen moeten worden beschouwd.

Vakantiedagen

U mag niet zomaar vakantiedagen van uw werknemer inhouden als hij ziek wordt tijdens zijn vakantie. In de volgende situaties is dit echter wel geoorloofd:

- het staat in uw cao of de arbeidsovereenkomst;

- als het schriftelijk is vastgelegd. U mag dan alleen bovenwettelijke vakantiedagen inhouden;

- als de werknemer zelf toestemming geeft.

Een zieke werknemer wil op vakantie

Als een werknemer tijdens zijn ziekte op vakantie wil, moet hij daarvoor toestemming vragen bij u als werkgever. De bedrijfsarts kan beoordelen of de vakantie goed doet aan het herstel van uw werknemer of juist niet. Op basis van dit advies bepaalt u of uw werknemer op vakantie kan. Gaat u akkoord? Dan kunt u met toestemming van uw werknemer (bovenwettelijke) vakantiedagen afboeken. Uw werknemer wordt door het inleveren van vakantiedagen even vrijgesteld van zijn re-integratieverplichtingen. Leg deze toestemming wel goed vast.

Meer weten

Wilt u meer weten over verzuimregelingen? Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan