‘Win op tijd advies in’

Referentie

Twintig jaar geleden nam Adri de Bruin het melkveebedrijf van zijn ouders over. Na lang wikken en wegen heeft hij besloten om op 31 december 2021 definitief te stoppen met zijn bedrijf. ABAB hielp hem bij deze moeilijke keuze: “Zij hebben mij van A tot Z begeleid.”

In gesprek met:
Adri de Bruin, V.O.F. de Bruin
Adri de Bruin kreeg hulp van ABAB

Het keerpunt

Tien jaar geleden stopte De Bruin al met melkkoeien. “Op het moment dat ik moest gaan investeren in een nieuwe stal kwam voor mij het keerpunt. Ik heb geen opvolger en mijn bedrijf was met vijftig koeien te klein voor de toekomst. Op advies van mijn klantadviseur bij ABAB Jan van Tuijl, besloot ik om honderd rosékalveren te gaan houden met een akkerbouwtak. Daarnaast ben ik parttime in loondienst gegaan.” Een combinatie die voor De Bruin erg fijn was. Echter zaten de rundveeprijzen hem niet mee en leed hij enkele jaren op rij verlies. De Belastingdienst beschouwde hem niet langer als ondernemer en gaf hem de keuze: in 2020 of 2021 stoppen met zijn bedrijf. “In overleg met Jan heb ik besloten om de rosékalveren weg te doen. Nu heb ik alleen nog de akkerbouwtak en mijn parttime baan in de grondrecycling. Eind 2021 ga ik definitief staken met mijn bedrijf.”

Emoties

Geen makkelijke beslissing voor een agrarisch ondernemer in hart en nieren. De Bruin: “Mijn verstand zegt dat ik de juiste keuze heb gemaakt, maar ik vind het toch wel erg jammer. Het komt voor mij net een paar jaar te vroeg. Dat ik geen bedrijfsopvolger heb en al parttime in loondienst werk, maakt de beslissing makkelijker. Ik hoefde er niet meer van te leven. Nu mijn partner kampt met haar gezondheid, kan ik het ook beter relativeren. Maar al met al was 2020 niet ons jaar.”

Toekomst

De Bruin is positief over zijn toekomst. “Ik zie het zeker niet somber in. Het is een onzekere periode, maar in deze tijd doorboeren brengt ook onzekerheid mee. Ik hoop dat ik op termijn mijn uren in loondienst kan uitbreiden. De stallen maken we leeg en schoon. Hopelijk kunnen we de grond nog gebruiken voor akkerbouw of agrarisch natuurbeheer en de stallen voor statische opslag. We zijn maar met zijn tweeën en mijn partner werkt ook nog, dus ik maak me geen zorgen.”

Tip aan andere ondernemers

De Bruin wil andere ondernemers die overwegen om te stoppen nog een tip meegeven: “Win op tijd advies in. ABAB was in dit proces echt mijn leidraad. Natuurlijk heb ik mijn eigen inbreng, maar ik volg ook graag het kompas van Jan. Ik sta nog altijd achter deze keuzes. En blijf communiceren. Ik ben er tegen vrienden altijd open in geweest dat ik ging stoppen. Vroeger werd dat gezien als een schande. Die tijd ligt gelukkig achter ons.”

Meer weten?

Denkt u erover om te stoppen met uw onderneming? Neem contact op met Jan van Tuijl, klantadviseur, via telefoonnummer 073-6465422 of stuur Jan een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jan
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu