Wijzigingen in de overdrachtsbelasting

15 september 2020
Artikel

In het Belastingplan 2021 is een aantal wijzigingen voor de overdrachtsbelasting opgenomen. Een overzicht.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
op laptop wijzigingen in de overdrachtsbelasting verwerken

Verhogen overdrachtsbelasting

Het kabinet stelt voor de overdrachtsbelasting met ingang van 1 januari 2021 te verhogen met 2%-punt. Het tarief gaat hierdoor van 6% naar 8%. Dat is dus meer dan de verhoging naar 7% die eerder was aangekondigd voor niet-woningen. Vanaf 2021 bent u over de verkrijging van onroerende zaken dus 8% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Overdrachtsbelasting voor eigen woning blijft 2%

Op deze regel geldt een belangrijke uitzondering. Voor de verkrijging van een woning blijft het tarief 2%, mits aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • U gaat de woning, anders dan tijdelijk, gebruiken als uw hoofdverblijf.
  • U ondertekent een verklaring van deze strekking, die onderdeel is van de aangifte overdrachtsbelasting.

De Belastingdienst gaat achteraf controleren of het tarief van 2% terecht is toegepast. Blijkt dit niet het geval te zijn, dan zal de te weinig betaalde overdrachtsbelasting worden nageheven met rente. Daarbij kunnen ook boetes opgelegd worden.

Voor de verkrijging van de economisch eigendom van een woning bent u 8% overdrachtsbelasting verschuldigd. Dit hogere tarief geldt ook als u de aandelen verkrijgt van een rechtspersoon waarin zich vastgoed bevindt, ook als dat vastgoed een woning is die u zelf gaat bewonen.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Koopt u voor de eerste keer een eigen woning? Dan hoeft u bij levering van de woning na 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen, mits u tussen de 18 en 35 jaar bent. Het kabinet wil met deze maatregel tegemoetkomen aan starters op de woningmarkt. De hoop is dat het hierdoor voor starters mogelijk wordt en blijft om een eigen woning te kopen. Momenteel bent u bij aankoop van een woning, ook als starter, 2% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Ook voor deze vrijstelling gelden de voorwaarden dat u de woning als uw hoofdverblijf gaat gebruiken en dat u dat moet verklaren. Deze verklaring is onderdeel van de aangifte overdrachtsbelasting, die de Belastingdienst zal gebruiken om achteraf te toetsen of de vrijstelling terecht is toegepast. Bij onterechte toepassing van de vrijstelling zal de overdrachtsbelasting worden nageheven, met rente en eventueel een boete.

De vrijstelling voor starters is bedoeld als een tijdelijke maatregel, die zal gelden voor de jaren 2021 tot en met 2025.

Verhoging overdrachtsbelasting voor beleggers in woningen

Per 1 januari 2021 betaalt u als u een woning ter belegging koopt geen 2% overdrachtsbelasting meer, maar 8% over de waarde van die woning. Van het kopen van een woning als belegging is sprake als die woning niet bestemd is om als eigen woning (hoofdverblijf) te worden gebruikt. Dit geldt dus ook als u een tweede huis voor uzelf of een huis voor uw kinderen koopt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de wijzigingen in het Belastingplan 2021? Neem dan contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 024-6485808 of e-mail Robert.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2021.

Wilt u meer weten over de wijzigingen in de overdrachtsbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan