Wijziging heffingsmoment aandelenopties

21 september 2021
Artikel

Om het innovatieklimaat in Nederland te stimuleren wil het kabinet beloningen in de vorm van aandelenopties fiscaal aantrekkelijker maken. Met de voorgenomen wijziging kan het moment van belastingheffing vanaf 1 januari 2022 soms worden uitgesteld.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Aandelenopties

Huidige regels

Kent u aandelenoptierechten toe aan uw werknemers? Dan betaalt de werknemer hier belasting over op het moment dat het optierecht wordt uitgeoefend (of verkocht). Vaak wordt de belasting betaald uit de opbrengst bij verkoop (van een deel) van de aandelen of opties. In sommige gevallen kunnen de aandelen niet direct worden verkocht. Dan kan een liquiditeitsprobleem ontstaan. Met ingang van 1 januari 2022 wil het kabinet daarom het heffingsmoment beter laten aansluiten op het moment van verkoop.

Nieuwe regels; keuzeregime

Voor aandelenopties die direct verhandelbaar zijn verandert er niets. Op het moment van uitoefening (of verkoop) van de opties betaalt de werknemer loonbelasting over het voordeel.

Voor niet-direct verhandelbare aandelenopties kan de werknemer vanaf 2022 kiezen:

  • Hij betaalt de belasting bij uitoefening (bijvoorbeeld omdat hij de belasting uit andere middelen kan voldoen).
  • Hij betaalt de belasting op het moment dat de aandelen wel verhandelbaar zijn. De waarde van de aandelen op dat tijdstip wordt belast.

Bij een contractuele beperking kan hierdoor de belastingheffing maximaal vijf jaar worden uitgesteld. De werknemer moet zijn werkgever uiterlijk op het moment van uitoefening schriftelijk informeren dat hij het heffingsmoment wil uitstellen. De werkgever moet die verklaring in zijn administratie bewaren.

Nadelen van de regeling

Met de nieuwe maatregel worden nog niet alle belemmeringen weggenomen. Als contractueel is bepaald dat de aandelen een langere periode dan vijf jaar niet verhandelbaar zijn, vindt de heffing toch plaats. In die situatie heeft de werknemer nog steeds geen geld om de loonbelasting te betalen.

De voorgestelde wijziging gaat gelden voor alle werkgevers. In ruil daarvoor zal de huidige, gunstige regeling voor aandelenopties voor personeel van startende innovatieve bedrijven vervallen. Werknemers van deze bedrijven moeten met ingang van 1 januari 2022 weer over de gehele waarde van de opties belasting betalen. Dit is nu nog over 75% van de waarde (over maximaal  € 50.000).

Meer weten?

Het bovenstaande artikel beschrijft de nieuwe regeling op hoofdlijnen. Wilt u meer in detail weten wat de nieuwe regels voor u betekenen? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2022.

Wilt u meer weten over de nieuwe regeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan