Wijziging btw-behandeling van vouchers per 2019

3 mei 2018
Wet- en regelgeving

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel ‘btw-behandeling van vouchers’ aangenomen. Dat betekent dat er vanaf 1 januari 2019 Europese regels gelden voor de btw-heffing over vouchers. Met deze regelgeving komt er meer duidelijkheid over de definitie van een voucher en wanneer en waarover u btw in rekening moet brengen bij verkoop van vouchers. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig en meervoudig gebruik. 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Rekening betalen

Enkelvoudige voucher (Single Purpose Voucher; SPV)

Een enkelvoudige voucher is bestemd voor een specifieke goed of dienst, bijvoorbeeld een toegangskaart voor de bioscoop of museum in Nederland of een vervoersbewijs waarmee binnen Nederland gereisd kan worden. Bij een SPV staat het btw-tarief (6% of 21%) en in welke lidstaat btw is verschuldigd vast. Als uw voucher in een andere lidstaat kan worden ingewisseld, dan is het geen SPV. De kern is dat u bij uitgifte (of doorverkoop) van een SPV btw verschuldigd bent en dus in rekening moet brengen. Ook als een SPV niet wordt ingewisseld.

Meervoudige vouchers (Multi Purpose Voucher; MPV)

Een meervoudige voucher kan voor de aankoop van verschillende goederen of diensten worden gebruikt, bijvoorbeeld een consumptiebon, cadeaubon voor een winkelketen, telefoonketen en bloemenbon. Het btw-tarief en de lidstaat staan vooraf niet vast. Bij een MPV bent u, in tegenstelling tot een SPV, pas btw verschuldigd als de voucher daadwerkelijk wordt ingewisseld.

Anticipeer op de nieuwe regelgeving

Geeft u nu vouchers uit en wilt u voorkomen dat u (al) bij de verkoop btw moet afdragen? Zorg er dan tijdig voor dat uw vouchers voor meervoudige doeleinden kunnen worden gebruikt.

Wilt u meer weten over de btw-behandeling van vouchers en wat dit voor uw situatie betekent? Onze specialist helpt u graag verder.

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan