Wet vereenvoudiging beslagvrije voet: wat verandert er?

Op 1 januari 2018 treedt de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet in werking. Doel van deze wet is het vereenvoudigen van de afwikkeling van loonbeslag. Concreet betekent dit voor u als werkgever dat u bij loonbeslag nog maar te maken heeft met één deurwaarder. 

 

Portretfoto van John Jorissen
Geschreven door:
John Jorissen Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
stapel munten

Als uw werknemer niet in staat is zijn rekeningen te betalen, kan een deurwaarder beslag leggen op (een deel van) het loon. Als werkgever bent u wettelijk verplicht om hieraan mee te werken. U maakt een deel van het nettoloon van uw werknemer rechtstreeks over aan de deurwaarder, totdat de volledige schuld is afgelost.

Meerdere schuldeisers

Soms zijn er meerdere schuldeisers die elk op een eigen moment beslag laten leggen. Als werkgever krijgt u dan te maken met meerdere deurwaarders die zich bij u melden voor één werknemer. Samen kunnen zij echter niet meer dan het maximaal mogelijke beslag laten leggen; uw werknemer houdt recht op de belastingvrije of beslagvrije voet. Er moet immers een minimum inkomen overblijven om in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. De berekening van dit bedrag  is wettelijk vastgelegd, maar erg ingewikkeld. De wetswijziging maakt deze berekening eenvoudiger. 

Wat gaat er veranderen?

We hebben de wijzigingen voor u op een rij gezet:

 • De aanlevering van gegevens uit bestaande registraties
  Voorheen moest de schuldenaar gegevens aanleveren. Dit leidde er soms toe dat huishoudens niet voldoende geld hadden voor hun basale levensbehoeften. Door deze gegevens uit bestaande registraties te halen, is de output niet meer afhankelijk van de schuldenaar.
 • Eén deurwaarder 
  Als werkgever heeft u straks nog maar te maken met één deurwaarder. Hij of zij coördineert de inning en verdeling van de gelden die in beslag genomen worden en stelt de beslagvrije voet vast. 
 • Beslagvrije voet op basis van inkomen en leefsituatie
  De beslagvrije voet wordt door de coördinerende deurwaarder vastgesteld op basis van de leefsituatie van de schuldenaar, zijn inkomen en het inkomen van een eventuele partner. Eventuele andere deurwaarders moeten deze beslagvrije voet overnemen.
 • Vier leefsituaties, drie vaste bedragen
  Vier leefsituaties bepalen straks de nieuwe beslagvrije voet:

1.    alleenstaanden
2.    alleenstaande ouders met een of meer kinderen jonger dan 18 jaar
3.    gehuwden* zonder kinderen jonger dan 18 jaar
4.    gehuwden* met een of meerdere kinderen jonger dan 18 jaar

*Hieronder worden ook het geregistreerde partnerschap en het voeren van een gezamenlijke huishouding verstaan.

Wilt u meer weten over deze wet? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail John
Portretfoto van John Jorissen
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
076-5438043
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan