Wet toekomst pensioenen uitgesteld met maximaal een jaar

12 mei 2021
Artikel

De Wet toekomst pensioenen is uitgesteld met maximaal een jaar. Dit is bevestigd door minister Koolmees in een brief aan de Kamer. De vele reacties op de conceptwet zorgen voor de vertraging. 

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Twee vrouwen in gesprek

Conceptwet toekomst pensioenen

De concrete plannen die invloed hebben op het pensioen voor werknemers uit het pensioenakkoord zijn als wetsvoorstel ingediend in de ‘conceptwet toekomst pensioenen’. Deze conceptwet beschrijft alle overgangsregels naar een pensioen dat toekomstbestendig en persoonlijker is. In december 2020 is de conceptwet ter internetconsultatie voorgelegd. Via dit platform (openbaar) kon iedereen reageren op de inhoudelijke wijzigingen die voortvloeien uit het pensioenakkoord.

Reacties op het conceptwetsvoorstel

Er kwamen meer dan 800 reacties op het conceptwetsvoorstel toekomst pensioenen. Daarom is meer tijd nodig dan werd ingeschat. Zodat het kabinet deze reacties zorgvuldig kan behandelen. In de behandeling van de reacties zoekt het kabinet afstemming met onder meer de werknemer- en werkgeverorganisaties, pensioenuitvoerders en toezichthouders. De grote lijn van de nieuwe wetgeving wijzigt naar verwachting echter niet: de pensioentoezegging wordt een vast percentage, ongeacht leeftijd en iedereen krijgt een persoonlijke pensioenrekening op beleggingsbasis.

Uitstel naar uiterlijk 2023

De grote wijzigingen als gevolg van de nieuwe wet worden met maximaal een jaar uitgesteld. Het kan dus zijn dat de wetgeving halverwege 2022 alsnog ingaat. De lagere kortingsgrens en lagere indexatiegrens die in 2021 gelden voor pensioenfondsen gelden ook in 2022. De tijd om over te gaan naar het nieuwe stelsel blijft vier jaar vanaf de start van de wetgeving.

Bereken de impact van de wet voor de verzekerde pensioenregeling

Dat de wetgeving later in gaat dan was voorzien geeft werkgevers met een verzekerde pensioenregeling de kans om hierop voor te sorteren. Door het berekenen van de financiële impact en het doorrekenen van mogelijke scenario’s, maakt u voor uw organisatie het best passende pensioenbeleid voor de toekomst inzichtelijk. Door tijdig deze impact-en  scenarioanalyse uit te voeren kunt u vervolgens in uw budgettering en personeelsbeleid voor de komende jaren rekening houden met de financiële gevolgen van de nieuwe pensioenwetgeving.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de pensioenwijzigingen? Neem contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over de Wet toekomst pensioenen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Icoon invullen scan

Scan 'Pensioen en arbeidsongeschiktheid'

Bent u klaar voor de wijzigingen op het gebied van pensioen en arbeidsongeschiktheid?
Scan invullen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan