Wet pensioencommunicatie vergt NU aandacht van werkgevers

Het blijft angstvallig stil rondom de wijziging van de Wet pensioencommunicatie. En dat terwijl per 1 juli 2016 de volgende fase ingaat. Onze ervaring is dat werkgevers nog onvoldoende op de hoogte zijn van de gevolgen. Door de wijziging in wetgeving zijn werkgevers verantwoordelijk voor de pensioencommunicatie, waarbij de impact van deze verantwoordelijkheid enorm kan oplopen. 

Portretfoto van Bart van de Wouw
Geschreven door:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
werkgever in gesprek met werknemer over pensioen

De impact van deze wetgeving wordt vooralsnog onderschat. Met een pensioenregeling is vaak veel geld gemoeid. De jaarlijkse kosten van een pensioenregeling bedragen al snel 10% van de loonsom van een organisatie. Het vermogen dat met een pensioenregeling gepaard gaat, is een veelvoud daarvan. Per medewerker bedraagt dit al snel tien- of honderdduizenden euro’s.  Bij ouderdomspensioen wordt het vermogen (of het gebrek aan vermogen) opgebouwd in de loop der jaren. Maar aan nabestaandenpensioen kan niks meer gedaan worden op het moment van overlijden. Het maken van een verkeerde keuze kan een medewerker uiteindelijk veel geld kosten. Als werkgever moet u zorgen dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de verschillende keuzes op het gebied van hun pensioen en zich bewust zijn van de consequenties van deze keuzes.

Tijdig een bewuste keuze kunnen maken

Het is belangrijk dat uw medewerkers tijdig een bewuste keuze kunnen maken ten aanzien van hun pensioen als hun persoonlijke situatie daar om vraagt. U als werkgever moet ervoor zorgen dat u medewerkers niet alleen volledig worden geïnformeerd, maar ook dat ze het pensioen begrijpen, de momenten waarop actie nodig is herkennen en zich bewust zijn van de gevolgen.

Gelukkig is het niet zo dat medewerkers elke dag nieuwe keuzes hoeven te maken. Keuzemomenten doen zich vooral voor bij bepaalde momenten, zoals in- en uitdiensttreding en gewijzigde gezinssituaties. Dit maakt het voor u als werkgever makkelijker om pensioencommunicatie op te nemen als onderdeel van uw personeelsbeleid. Maar daarmee bent u er nog niet. Pensioenkeuzes en de gevolgen ervan zitten vaak complex in elkaar.

Onterecht vertrouwen in pensioenuitvoerders

Het vertrouwen in de communicatie van de pensioenuitvoerders is groot. Dat is onterecht. Pensioenuitvoerders zijn slechts verplicht om een beperkt aantal handelingen in pensioencommunicatie te verrichten. Om volledig uw verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot de communicatie rondom pensioen richting uw medewerkers, is het belangrijk dat u zorgt voor aanvullende kennis en expertise.

Wilt u meer weten over pensioencommunicatie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan