Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties vervangt VAR

17 november 2016
Wet- en regelgeving

Op 1 mei 2016 trad de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) in werking. Een systeem met modelovereenkomsten vervangt sindsdien de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Stapel dossiers

Voortaan kan de Belastingdienst zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever verantwoordelijk houden voor verschuldigde loonheffingen als de arbeidsrelatie tussen beide partijen achteraf kwalificeert als een (fictieve) dienstbetrekking. Zolang de opdrachten worden uitgevoerd conform de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst, heeft u zekerheid dat er geen naheffing van loonheffingen plaats zal vinden. Blijkt achteraf dat u dit niet deed, dan heeft u niet langer deze zekerheid.

Overgangsrecht

Voor de periode tussen 1 mei 2016 tot minimaal 1 januari 2018 geldt een overgangsrecht. In deze periode kunnen opdrachtgevers en zzp’ers hun werkwijze waar nodig aanpassen. In deze periode geldt een inspanningsverplichting. De Belastingdienst houdt in deze periode toezicht, maar handhaaft nog niet. U bent overigens niet verplicht om te werken met modelovereenkomsten. Partijen mogen ook een eigen overeenkomst toepassen. Zorg er bij gebruik van modelovereenkomsten voor dat u niet handelt in strijd met de ‘geel gemarkeerde’ passages uit de modelovereenkomsten.

Tip

Modelovereenkomsten zijn niet verplicht. Wel moet u afspraken met zzp’ers schriftelijk goed vastleggen. Dit kan in een modelovereenkomst of in een eigen overeenkomst.

Wilt u meer weten over de wet DBA? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan