Werkkostenregeling: de personeelsvereniging biedt kansen

31 mei 2022
Artikel

Betaalde u begin dit jaar eindheffing omdat u het werkkostenbudget van het vorig kalenderjaar heeft overschreden? Voorkom in toekomstige jaren deze eindheffing dan zo veel mogelijk. De personeelsvereniging bijvoorbeeld, kan hierbij helpen.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
mannen bespreken werkkostenregeling

De personeelsvereniging kan onbelast geschenken verstrekken

De personeelsvereniging kan onbelast kostenvergoedingen en/of verstrekkingen aan uw werknemers geven. Er gelden wel enkele voorwaarden:

  • u mag als werkgever in een voorafgaande periode van vijf jaar nooit meer bijgedragen hebben aan de vereniging dan de betrokken werknemers gezamenlijk;
  • de vereniging mag geen uitkeringen doen in geval van ziekte, invaliditeit, bevalling, adoptie en/of overlijden; en
  • de werknemers mogen geen aanspraak maken op een uitkering van de vereniging. 

Voldoet u aan deze voorwaarden, dan kan de personeelsvereniging de werknemers bijvoorbeeld een verjaardags- of kerstgeschenk geven en/of het personeelsfeest bekostigen. Deze kosten komen dan niet (meer) ten laste van uw werkkostenbudget.

De werknemer betaalt zijn bijdrage uit zijn nettoloon. Om de activiteiten van de personeelsvereniging te steunen, kunt u als werkgever een financiële bijdrage leveren aan de vereniging. U kunt zelfs uw werknemers fiscaal vriendelijk compenseren. Wij adviseren u graag over de aandachtspunten. Met een juiste vormgeving kan een personeelsvereniging een kostenbesparing opleveren voor de werkgever en zelfs kostenneutraal zijn voor de werknemer.

De personeelsvereniging als spaarpot voor evenementen

Houdt u in een jaar vrije ruimte over in de werkkostenregeling? Dan mag u die niet meenemen naar een volgend kalenderjaar. De personeelsvereniging kan echter wel als spaarpot fungeren voor de toekomst.

Als de personeelsvereniging niet jaarlijks haar gehele budget opmaakt, kan het resterend budget wel in een volgend kalenderjaar ingezet worden. Zo kan de personeelsvereniging bijdragen aan activiteiten in een jubileumjaar of een personeelsreisje organiseren. Deze kosten komen dan, als u voldoet aan alle voorwaarden, niet ten laste van het werkkostenbudget.

Meer weten?

Door slim om te gaan met de werkkostenregeling kunt u fiscaal voordeel behalen. Meer weten? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur. U bereikt Ronald via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Downloaden whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling

10 tips voor een goede implementatie
Download het whitepaper
Download het whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling

Fiscale gevolgen en aanpassingen in uw administratie
Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan