Werkkostenregeling: de personeelsvereniging biedt kansen

6 februari 2017
Artikel

Betaalt u in januari 2017 eindheffing, omdat u in kalenderjaar 2016 het werkkostenbudget van 1,2% heeft overschreden? Voorkom deze eindheffing over 2017 dan zo veel mogelijk. De personeelsvereniging bijvoorbeeld, kan hierbij helpen.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
mannen bespreken werkkostenregeling

De personeelsvereniging kan onbelast geschenken verstrekken

De personeelsvereniging kan onbelast vergoedingen en/of verstrekkingen aan uw werknemers geven. Er gelden wel enkele voorwaarden:

  • u mag als werkgever in een voorafgaande periode van vijf jaar nooit meer bijgedragen hebben aan de vereniging dan de betrokken werknemers gezamenlijk;
  • de vereniging mag geen uitkeringen doen in geval van ziekte, invaliditeit, bevalling, adoptie en/of overlijden; en
  • de werknemers mogen  geen aanspraak maken op een uitkering van de vereniging. De aan de vereniging betaalde contributie mag niet aan de werknemer terugbetaald worden.

Voldoet u aan deze voorwaarden, dan kan de personeelsvereniging de werknemers bijvoorbeeld een verjaardags- of kerstgeschenk geven en/of het personeelsfeest bekostigen. Deze kosten komen dan niet (meer) ten laste van uw werkkostenbudget.

Om de personeelsvereniging en uw werknemers tegemoet te komen voor de gemaakte kosten, kunt u als werkgever financiële bijdragen leveren aan de vereniging. Zolang uw bijdragen niet gebaseerd zijn op een bedrag per individuele werknemer, valt ook uw werkgeversbijdrage buiten uw werkkostenbudget van 1,2%.

De personeelsvereniging als spaarpot voor evenementen

Houdt u in een jaar vrije ruimte over in de werkkostenregeling? Dan mag u die niet meenemen naar een volgend kalenderjaar. De personeelsvereniging kan echter wel als spaarpot fungeren voor de toekomst.

Als de personeelsvereniging niet jaarlijks haar gehele budget opmaakt, kan het resterend budget wel in een volgend kalenderjaar ingezet worden. Zo kan de personeelsvereniging bijdragen aan activiteiten in een jubileumjaar of een personeelsreisje organiseren. Deze kosten komen dan, als u voldoet aan alle voorwaarden, niet ten laste van het werkkostenbudget.

Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Download de whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling: belangrijke aandachtspunten

Download hier de whitepaper
Downloaden whitepaper 10 tips over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling (WKR)

10 tips voor een goede implementatie van de werkkostenregeling
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan