Wereldkampioen van varkensland

22 november 2022
Artikel

Wageningen University & Research organiseerde onlangs de jaarlijkse bijeenkomst van Interpig: een wereldwijd netwerk waarin de varkenshouderijcijfers van achttien landen jaarlijks met elkaar vergeleken worden. En opnieuw blijkt: Nederland scoort technisch goed, maar onze kostprijs blijft (te) hoog.

Portretfoto van Remco Janssen
Neem contact op met:
Remco Janssen Bedrijfsadviseur
varkens in stal

Op basis van technische resultaten draait Nederland bovenin de wereldtop mee, uiteraard voor niemand een verrassing. Op voerefficiëntie en arbeidsefficiëntie zijn ‘we’ zelfs wereldkampioen! In de productie van slachtvarkens per zeug per jaar speelt Nederland al jarenlang de finale met Denemarken. De Denen lopen hierin nog steeds voorop, maar het verschil wordt steeds kleiner. Het verschil in levend geboren biggen ten opzichte van Denemarken wordt kleiner, waardoor Nederland een beduidend lagere uitvalspercentage heeft en het verschil tussen Nederland en Denemarken in aantal afgeleverde slachtvarkens per zeug per jaar inmiddels minder dan 1,0 vleesvarken is.

Hoge voerprijzen en weinig eigen graanteelt

Toch blijft onze kostprijs, ondanks de zeer nette technische resultaten, relatief hoog ten opzichte van de omringende landen. Hoewel de kostprijs in Duitsland nog beduidend hoger is, leggen we het op basis van kostprijs duidelijk af tegen landen als Denemarken, België, Frankrijk en Spanje.

Ondanks de scherpe voerefficiëntie in Nederland is het voerkostenvoordeel minder groot vergeleken met de afgelopen jaren, met name door de hoge voerprijzen en daarmee samenhangend weinig eigen teelt van granen.

De inzet van arbeid is zeer efficiënt. Op gebied van arbeidskosten per kg groei zijn wij door de hoogte van de uurlonen eveneens middenmoter vergeleken met de eerder genoemde landen. Daarnaast liggen ook de mestkosten op een uitdrukkelijk hoger niveau ten opzichte van de landen om ons heen. Op het gebied van huisvestingskosten ligt enkel Duitsland, mede door toenemende wet- en regelgeving, op een hoger niveau.

Meer reserveren

Inzoomend op de Nederlandse kostprijs van dit moment, spelen vooral energiekosten, voerkosten en toenemende rentelasten een essentiële rol in het verdienmodel. De toegenomen bouwkosten zorgen ervoor dat naar de toekomst toe meer gereserveerd moet worden ten opzichte van de huidig gehanteerde € 145 per zeug en € 25 per vleesvarken. Het huidige kostenniveau zet de marge fors onder druk en daarmee ook zeker de gewenste reservering.

Ondanks de huidige druk op de marge door de hoge kostprijs, gaat de opbrengstprijs de huidige kostprijs op de lange termijn volgen. Helaas wel met vertraging en dat doet pijn! Met de toenemende (extreme) prijsschommelingen, zowel aan de opbrengstenkant als de kostenkant, wordt het beperken van risico’s in kosten en opbrengsten een steeds belangrijker uitgangspunt. Meer en meer zullen we toe moeten naar een opbrengstprijs die (gedeeltelijk) de kostprijs volgt. Er zijn inmiddels al meerdere bedrijven die door deelname aan specifieke concepten de opbrengstprijs (gedeeltelijk) afhankelijk hebben gemaakt van de kostprijs.

Goed verdienmodel

Afdekking van risico’s in de kostprijs en een (toenemende) samenhang tussen kostprijs en opbrengstprijs gaan zich vertalen in een goed verdienmodel op de lange termijn voor de Nederlandse varkenshouderij. Dit heeft tot gevolg dat we misschien niet altijd de piek in opbrengstprijs ontvangen, maar dat we ook niet door het (diepe) dal hoeven.

Uiteindelijk gaat het kennen van de eigen kostprijs, samen met een constante (afgedekte) marge tussen kostprijs en opbrengstprijs ervoor zorgen dat u met uw eigen bedrijf wereldkampioen wordt.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of advies over het verbeteren van uw verdienmodel? Neem contact op met Remco Janssen, agrarisch bedrijfsadviseur, op telefoonnummer 0492-579831 of stuur Remco een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Remco
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu