‘We hebben al substantiële subsidiebedragen ontvangen’

28 februari 2018
Referentie

Florensis is een veredelaar van plantenrassen en leverancier van uitgangsmateriaal, gespecialiseerd in eenjarige planten, potplanten, primula’s, violen, vaste planten en snijbloemen. De afgelopen jaren vroeg Subsidiefocus, onderdeel van ABAB met succes onder andere WBSO-subsidie aan voor het bedrijf. Robert van Kints van Florensis: “Zelf hebben wij er de specialistische kennis en capaciteit niet voor in huis."

In gesprek met:
Robert van Kints, Florensis
Florensis

Florensis is inmiddels drie jaar klant van Subsidiefocus, de subsidie-afdeling van ABAB Accountants en Adviseurs. Financial manager Robert van Kints: “We hebben jaren gewerkt met andere subsidieadviseurs. In de branche hoorden we dat Subsidiefocus goede resultaten boekt met het aanvragen van WBSO-subsidie voor veredelingsactiviteiten. Met deze fiscale stimuleringsregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) vergoedt de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor de ontwikkeling van producten, processen of onderzoek. Onze toenmalige adviseur heeft deze mogelijkheden slechts deels bij ons aangekaart. Dat was voor ons reden om over te stappen. Sinds we samenwerken met Subsidiefocus hebben we al substantiële subsidiebedragen ontvangen. De jaren daarvoor hebben we dus zeker voordelen gemist.” 

Tijdsbesparing

Het bedrijf koos er lang geleden al voor het aanvraagtraject voor subsidies uit te besteden. Van Kints: “De kennis die daarvoor nodig is, hebben we zelf onvoldoende in huis. Je moet beschikken over zeer specialistische kennis en er gaat veel tijd in zitten. Je kunt als bedrijf nu eenmaal niet vier weken lang alles uit je handen laten vallen. Daarnaast komt het professioneel over bij de subsidieverstrekker als er een erkend bureau aan de aanvraag heeft meegewerkt.” 
Consultant Judith Maas verzorgde voor Florensis de aanvragen voor WBSO. Er loopt nu een aanvraag voor het Europees Sociaal Fonds (ESF) via consultant Pieter Braat. Van Kints: “We hebben inmiddels ook al investeringssubsidie ontvangen voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden binnen ons bedrijf.”

Afweging

Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag in zijn werk? “Dat verschilt. Regelmatig komt Subsidiefocus zelf met voorstellen. Ook komen we soms interessante subsidies tegen in de nieuwsbrief van Subsidiefocus. In principe zijn wij er niet op uit om maar zo veel mogelijk subsidies binnen te halen. Het werk moet wel in verhouding zijn met de hoogte van het bedrag en de kans dat je de subsidie daadwerkelijk krijgt. Deze afweging maken we per aanvraag en in overleg met Subsidiefocus. Soms kan een aanvraag voor € 1.000 voor een klein project juist wel de moeite waard zijn, om te zien of er subsidiekans is voor een groter project.” 

Bent u op zoek naar kansen op het gebied van subsidie?

E-mail Eric
Rondetafelbijeenkomsten

Rondetafelbijeenkomsten tuinbouw

Kennis en ervaring delen
Meer weten?
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan