Wat zijn uw drijfveren?

16 november 2022
Blog

Ondernemen betekent hard werken, veel verantwoordelijkheid, grote financiële risico’s en het incasseren van tegenslagen. Toch bent u ondernemer geworden en draagt u het liefst uw bedrijf over aan uw kinderen of anders aan derden. Wat zijn uw drijfveren voor het ondernemerschap?

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Wat zijn uw drijfveren?

Waarom onderneemt u?

Als ik een ondernemer vraag wat hij doet, kan ik rekenen op een uitgebreid verhaal over het hoe en wat van de teelt, handel of andere activiteit. Na de vraag waarom iemand gekozen heeft voor het ondernemerschap, wordt het meestal eerst even stil. De een onderneemt om geld te verdienen, de ander om talent te ontwikkelen bij henzelf, het personeel of kinderen. “Ik wil tot de top 10 van Nederland horen in mijn branche”, hoor ik ook weleens voorbijkomen. Een enkele keer krijg ik als antwoord dat de ondernemer wil bijdragen aan gezonde voeding en daarom lekkere en gezonde tomaten teelt. Een veredelaar van sierteeltproducten vertelde mij dat hij veel mensen gelukkig wil maken met bloemen en planten met mooie kleuren en geuren en een goede houdbaarheid.

Meer werkplezier

Als u weet waarom u iets doet en wat uw drijfveren zijn, dan heeft u een kompas waaraan u beslissingen goed kunt toetsen. Door de waarom-vraag goed te beantwoorden, doet u de dingen die goed bij u passen. U realiseert een beter rendement en meer werkplezier door goed te weten waarom u iets doet. Dat geldt overigens ook voor uw personeel.

Familiestatuut

Steeds meer bedrijven maken een familiestatuut om de waarom-vraag helder te krijgen. Door de geschiedenis van het bedrijf te beschrijven, ontstaat er meer duidelijkheid over waarom het bedrijf al zo lang bestaat. Vooral in tijden van tegenslag komen de echte drijfveren naar boven. Bij het opstellen van een familiestatuut wordt vaak begonnen met de waarden van de onderneming en de familie. Deze waarden sijpelen ook door in de bedrijfsstrategie. Daarnaast worden er in een familiestatuut veel zaken vastgelegd omtrent uw wensen voor de onderneming, het kapitaal, de kinderen, de werknemers, de klanten, enzovoorts. Door dit helder op papier te zetten, is het ook meteen voor de potentiële bedrijfsovernemers duidelijk op welke waarden keuzes gestoeld zijn en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. Uiteraard is een familiestatuut voor elk bedrijf uniek.

Wat is de drijfveer van een familiestatuut? Een familiestatuut is een investering in de toekomst en biedt een familie houvast om de continuïteit van de onderneming, het werkplezier en de harmonie in de familie te waarborgen.

Dit blog verscheen eerder op goedemorgensierteelt.nl

Meer weten?

Wilt u meer weten over het familiestatuut? Neem dan contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, op telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu