Wat is co-creatie?

1 november 2022
Blog

Ondernemen vraagt om innovatie. Zeker in deze turbulente periode. Om de noodzakelijke verandering en vooruitgang daadwerkelijk te boeken, zetten bedrijven steeds vaker co-creatie in. Maar wat is co-creatie? En hoe helpt het bedrijven in de praktijk?

Logo van ABAB
Neem contact op met:
ABAB
Sfeer op de werkvloer

De definitie van James Veenhoff

James Veenhoff, één van de pioniers in Nederland als het gaat om co-creatie, verwoordt de definitie van co-creatie als volgt: ‘’Co-creatie is het samenbrengen van perspectieven om tot iets te komen wat er nog niet was.’’ Ook zegt hij: ‘’Met co-creatie kun je verschillende inzichten op een productieve manier bij elkaar brengen.’’ Met productief bedoelt hij dat het een efficiënte manier is om verschillende mensen én inzichten samen te brengen. Maar co-creatie is niet altijd eenvoudig. Het is ook nodig om volhardend te zijn, de schouders eronder te zetten en geduld te hebben.

Bij co-creatie zijn drie zaken belangrijk:

  • Iets nieuws doen
  • Samen met anderen
  • Anderen zijn mensen buiten uw gebruikelijke kring

Co-creatie wordt gebruikt voor nieuwe processen, nieuwe diensten of nieuwe producten. Het idee van co-creatie is dat inzichten vanuit verschillende oogpunten worden verzameld. En die input wordt gebruikt om iets nieuws te creëren. Deze inzichten worden idealiter niet alleen vanuit de gebruikelijke kring verzameld. Maar ook bijvoorbeeld vanuit andere sectoren, vanuit prospects of vanuit een totaal andere hoek. Want dat zorgt voor verrassende inzichten.    

Wat is co-creatie volgens mkb-ondernemers?

We stelden meer dan 50 ondernemers uit het mkb de vraag wat zij verstaan onder co-creatie. Een ruime meerderheid gaf aan dat co-creatie samen met klanten en collega’s meerwaarde (klantwaarde) creëren is.

Grafiek uit trendrapport

Wilt u weten wat de ervaringen van mkb-ondernemers zijn met co-creatie? Lees dan het trendrapport.  

Meer weten?

Wilt u meer informatie over co-creatie of heeft u vragen over het toepassen ervan? Onze specialisten helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op met ons via deze link

Wilt u meer weten over co-creatie? Wij helpen u graag verder!

E-mail ABAB
Icoon downloaden

Het wat, hoe en waarom van co-creatie weten?

Lees de resultaten van het ABAB-onderzoek naar co-creatie in dit trendrapport.
Download het gratis trendrapport
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan