‘Wat ik eerst zag als nadeel, zie ik nu als kans’

3 januari 2019
Blog

Bas Schellekens is 30 jaar en woont samen met zijn vrouw Anouk enkele huizen verwijderd van het melkveebedrijf van zijn familie en ouderlijk huis. In 2020 staat de overname van het melkveebedrijf op de planning, waarna ook een huizenruil met zijn ouders zal volgen. Met het traject Jong Ondernemerschap hoopt de ondernemer een stevige basis te leggen voor de bedrijfsovername.

Frank Steenbreker
Geschreven door:
Frank Steenbreker Senior bedrijfsadviseur
Bas Schellekens in zijn melkveebedrijf

Vertel eens over jezelf

“Na de middelbare school heb ik vier jaar mechatronica gestudeerd, daarna heb ik in drie jaar de Middelbare Agrarische School (MAS)  gedaan. Ik heb bewust voor een technische studie gekozen om breder opgeleid te zijn en meer mogelijkheden te hebben. Vervolgens ben ik buiten de deur gaan werken, omdat destijds drie man op de boerderij te veel was. Zeven jaar lang heb ik fulltime als monteur bij Lely, een Nederlandse producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij, gewerkt. Inmiddels werk ik nog drie dagen als farm management specialist bij Lely en de rest van de week in het melkveebedrijf. Die combinatie trekt me heel erg en wil ik vast blijven houden in de toekomst. Dat heb ik in het traject Jong Ondernemerschap wel ondervonden. Het zorgt ervoor dat ik met een frisse blik kan blijven kijken naar mijn eigen bedrijf. Verder vind ik het leuk om te wielrennen, mountainbiken en een biertje te drinken met mijn kameraden.”

Wat is de achtergrond van het bedrijf?

“Ik ben de vijfde generatie die het bedrijf overneemt. Het bedrijf is altijd al hier gevestigd, met melkvee als hoofdtak. Mijn ouders zijn dagelijks op het bedrijf aan het werk. Grote beslissingen nemen we met zijn drieën, kleinere beslissingen neem ik of neemt mijn vader. In 2011 hebben we een nieuwe stal gebouwd en zijn we van 65 melkkoeien doorgegroeid naar 110. Ik heb veel respect voor mijn ouders en ben trots op hoe wij het bedrijf doorontwikkeld hebben. Ik heb nog twee oudere zussen. Zij willen het bedrijf niet overnemen en gunnen het mij van harte. Mijn vrouw werkt bij FrieslandCampina en zit dus in dezelfde sector. Daardoor kan ik goed met haar sparren, ook al is ze niet werkzaam in het bedrijf.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?

“Het bedrijf draait goed. Groeien is niet de insteek, wel wil ik steeds meer automatiseren. Dat biedt een hoop informatie en arbeidsverlichting. We kunnen steeds beter aansturen door de data die we genereren. Ik vind het belangrijk om plezier te houden in mijn werk en aan het roer te staan. Voor de dagen die ik bij Lely werk, zal ik vervanging moeten regelen. Maar alles wat met het vee te maken heeft, wil ik zoveel mogelijk zelf blijven doen. De technische resultaten verbeteren en de koeien zo goed mogelijk laten presteren, met oog voor welzijn en de omgeving.”

Hoe ben je bij het traject Jong Ondernemerschap terechtgekomen?

“Ik heb de eerste en de tweede editie voorbij zien komen. Nu ben ik in de fase beland dat ik ook echt toewerk naar de overname, dus voelde het als een goed moment om met het traject te starten. Dit programma voelt voor mij als de basis voor de overname. Ik bespreek met mijn ouders en vrouw ook de onderwerpen die in het traject behandeld worden en tot welke inzichten die leiden. Ik spreek naar ze uit waar ik naartoe wil om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.”

Wat heb je tot nu toe in het traject geleerd?

“Een paar jaar geleden hebben we 2020 als jaar van de bedrijfsovername geprikt. Dit traject helpt me bij de concrete invulling daarvan. Het geeft me het zetje om nog gerichter met mijn ouders en vrouw in gesprek te gaan over het overnameplan. Het is belangrijk om open en transparant met elkaar te praten over de toekomst, zodat je achteraf geen zaken onbesproken laat. Ook geeft het me nieuwe inzichten. Wat ik eerst zag als nadeel, zie ik nu als kans. Ik leer ook veel van de andere cursisten. Het zijn niet alleen maar melkveehouders, wat weer andere inzichten oplevert. We gaan ook bij elkaar op bedrijfsbezoek, dan hoor je dingen die je ook kunt gebruiken in je eigen bedrijf. Het is een fijne, open en eerlijke groep.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Frank Steenbreker
Senior bedrijfsadviseur
Bel
06-83046058
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan