Vormen van alternatieve financiering

1 augustus 2019
Artikel

Alternatieve financiering is sterk in opkomst in Nederland. Dit blijkt uit het onderzoek Non-bancaire financiering 2018 van Stichting MKB Financiering. In 2018 is bijna de helft meer alternatieve financiering verstrekt dan een jaar eerder. Daarmee is de grens van € 1 miljard nu gepasseerd. 22.620 organisaties hebben het afgelopen jaar alternatieve financiering ontvangen. In 2017 waren dit nog 17.498 organisaties. Volgens de verwachtingen zal in 2022 minimaal een derde van deze financieringen buiten banken om verstrekt worden. Er zijn verschillende vormen van non-bancaire financiering.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Geschreven door:
Jurgen Herremans Corporate finance adviseur
Ondernemer en adviseur in gesprek over alternatieve financiering

Vormen van alternatieve financiering

 

Crowdfunding

Bij crowdfunding investeert een grote groep investeerders/beleggers gezamenlijk in één project of onderneming. Het bijeenbrengen van vraag en aanbod vindt plaats via een online crowdfundingplatform.

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatieve kredietvereniging zonder winstoogmerk waarin ondernemers zich per regio of per branche organiseren om elkaar geld te lenen. Het is als alternatief voor bankfinanciering ontstaan en wordt door de politiek gedragen.

Direct lending

Direct lending is een vorm van ondernemingsfinanciering, waarbij niet-bancaire geldverstrekkers rechtstreeks leningen verstrekken aan bedrijven. In de praktijk werken soms meerdere geldverstrekkers samen die tezamen geld investeren in een fonds dat als financier optreedt voor ondernemers.

Mkb-beurs

Een platform waarbij beleggers rechtstreeks kunnen investeren in mkb-bedrijven. Dat kan in de vorm van (certificaten van) aandelen en obligaties (leningen). De (certificaten van) aandelen en de obligaties zijn verhandelbaar.

Lease

Leasing kan bestaan uit financial lease of operational lease. Financial lease is juridisch een annuïteitenlening op een object. Operational lease is juridisch een leenovereenkomst, waarbij de gebruiker een kooprecht heeft aan het einde van de huurperiode.

Factoring

Factoring betreft een debiteurenfinanciering. De factormaatschappij verstrekt als financiering een voorschot op de uitstaande vorderingen van een onderneming.

Investeringsplannen uitgangspunt bij keuze alternatieve financiering

Iedere vorm van financieren heeft voor- en nadelen. Ook brengt iedere financieringsvorm risico’s met zich mee. Het is belangrijk om met een onafhankelijke adviseur naar uw investeringsplannen te kijken en te bepalen welke financieringsvorm of combinatie van verschillende financieringsvormen het best bij u en uw onderneming past.

Voor interessant voor u:

 

Wilt u meer weten over alternatieve financiering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan