Vormen van alternatieve financiering

27 januari 2020
Artikel

Uit de score van de Ease Of Doing Business Index van de Wereldbank blijkt dat sinds 2013 het aantal  financieringen door banken met €19 miljard afnam. Enerzijds doordat ondernemers sneller aflossen en financieren uit eigen buffers, anderzijds doordat alternatieve financieringsvormen nog onvoldoende bekend zijn. Toch zijn deze sterk in opkomst. Welke vorm is geschikt voor uw bedrijf?

Portretfoto van Jurgen Herremans
Geschreven door:
Jurgen Herremans Corporate finance adviseur
Ondernemer en adviseur in gesprek over alternatieve financiering

Crowdfunding

Bij crowdfunding investeert een grote groep investeerders/beleggers gezamenlijk in één project of onderneming. Het bijeenbrengen van vraag en aanbod vindt plaats via een online crowdfundingplatform. Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar.nl zijn de twee bekendste platformen in Nederland.

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatieve kredietvereniging zonder winstoogmerk waarin ondernemers zich per regio of per branche organiseren om elkaar geld te lenen. Deze vorm van financiering ontstond als  alternatief voor bankfinanciering en wordt door de politiek gedragen.

Direct lending

Direct lending is een vorm van ondernemingsfinanciering, waarbij niet-bancaire geldverstrekkers rechtstreeks leningen verstrekken aan bedrijven. In de praktijk werken soms meerdere geldverstrekkers samen die gezamenlijk geld investeren in een fonds dat als financier optreedt voor ondernemers.

Mkb-beurs

Een platform waarop beleggers rechtstreeks kunnen investeren in mkb-bedrijven. Dat kan in de vorm van (certificaten van) aandelen en obligaties (leningen). De (certificaten van) aandelen en de obligaties zijn verhandelbaar. Een voorbeeld hiervan is NPEX.

Lease

Leasing kan bestaan uit financial lease of operational lease. Financial lease is juridisch een annuïteitenlening op een object. Operational lease is juridisch een leenovereenkomst, waarbij de gebruiker een kooprecht heeft aan het einde van de huurperiode. Bij de beoordeling van een leaseaanvraag wordt door de financier (veelal een bancaire instelling) met name naar het object gekeken en in mindere mate naar de financiële performance van het bedrijf.

Factoring

Factoring betekent debiteurenfinanciering. De factormaatschappij verstrekt als financiering een voorschot op de uitstaande vorderingen van een onderneming.

Investeringsplannen uitgangspunt bij keuze alternatieve financiering

Iedere vorm van financieren heeft voor- en nadelen. Ook brengt iedere financieringsvorm risico’s met zich mee. Het is belangrijk om met een onafhankelijke adviseur naar uw investeringsplannen te kijken en te bepalen welke financieringsvorm of combinatie van verschillende financieringsvormen het best bij u en uw onderneming past.

Meer informatie?

Heeft u vragen over alternatieve financiering? Neem dan contact op met corporate finance adviseur Jurgen Herremans, op  013-4647230 of per e-mail.

Wilt u meer weten over alternatieve financiering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan