Voorkom verrassingen! Besteed aandacht aan pensioenregeling in M&A-onderzoek

24 december 2022
Artikel

Na de coronacrisis zijn de prijzen fors gestegen. Dit drijft de overnameprijs naar boven. De verkoper heeft in een M&A-traject dan wel een mededelingsplicht. Maar op sommige onderdelen kan de interne kennis onvoldoende zijn, zoals vaak geldt voor het pensioendossier. U loopt hierdoor als koper een financieel risico!

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Ondernemers in gesprek over pensioenregeling in M&A-onderzoek.

Pensioen kostbare arbeidsvoorwaarde

Pensioen is een kostbare arbeidsvoorwaarde. Maar het wordt nog kostbaarder op het moment dat achteraf blijkt dat het niet goed is georganiseerd bij de verkopende organisatie. Als bijvoorbeeld blijkt dat de verkopende organisatie ten onrechte niet is aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds of niet bij het juiste pensioenfonds, heeft dit grote financiële gevolgen. Een financieel risico ter grote van vijf of tienmaal de jaarlijkse pensioenpremie hangt u boven het hoofd. Een gemiddelde pensioenpremie bedraagt 20% van het salaris. Vermenigvuldig dat maal tien en u voelt waar de urgentie zit om dit goed te laten onderzoeken.

Kopende partij hoofdelijk aansprakelijk?

Vanzelfsprekend wordt de verkoper hiervoor aansprakelijk gesteld door u als kopende partij. Daarbij geldt echter dat als u tekort bent geschoten in uw onderzoeksplicht, dit veelal ‘eigen schuld’ oplevert. Daardoor kan u als bestuurder bij constatering van de pensioenfout zelfs hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de nog verschuldigde pensioenpremie op grond van onzorgvuldige taakvervulling.

Impact pensioen op koopovereenkomst groot

Op korte termijn wordt het nieuwe pensioenstelsel ingevoerd. Afhankelijk van waar de pensioenregeling is ondergebracht, heeft dit voor veel organisaties grote financiële consequenties. Denk daarbij aan de mogelijke invoering van compensatie- en overgangsregelingen. Ook is het niet ondenkbaar dat de nieuwe flat-rate premie fors boven (of onder) het huidige premieniveau komt te liggen. De impact van de arbeidsvoorwaarde pensioen op de koopovereenkomst is in veel gevallen dus groot. U wilt hierover in het traject niet alleen geïnformeerd worden, maar zelf ook onderzoek doen om pensioen uit te sluiten als mogelijke dealbreaker. Hiervoor is inzicht nodig in de financiële consequenties en de mogelijke aansprakelijkheidsrisico’s die de aanwezigheid van de pensioentoezegging bij het over te nemen bedrijf met zich meebrengt. Door vroegtijdig in het traject te kijken naar de arbeidsvoorwaarden en in het bijzonder de pensioenregeling kunnen veel problemen worden voorkomen. Daarnaast kan worden vastgesteld op welke wijze deze risico’s meewegen in de vaststelling van de overnamesom.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het belang van het controleren van de arbeidsvoorwaarde pensioen in een M&A-onderzoek? Neem dan contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur bij ABAB Pensioenadvies, via telefoonnummer 013-4647287of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over het pensioen in een M&A-onderzoek? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Icoon invullen scan

Scan 'Pensioen en arbeidsongeschiktheid'

Bent u klaar voor de wijzigingen op het gebied van pensioen en arbeidsongeschiktheid?
Scan invullen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu