Vluchtelingen uit Oekraïne in dienst nemen

17 juni 2022
Artikel

Door de oorlog in Oekraïne zijn duizenden Oekraïners gevlucht naar andere Europese landen, waaronder Nederland. Velen van hen willen ook graag aan het werk. Maar mag u deze mensen zomaar in dienst nemen? En waar moet u dan op letten?

Portretfoto van Loes van Baast
Neem contact op met:
Loes van Baast Global mobility specialist | Tax
Europese vlaggen

Omdat Oekraïne geen lid is van de Europese Unie, geldt voor de inwoners geen vrij verkeer van werknemers. Willen zij in Nederland werken, dan hebben zij een tewerkstellingsvergunning nodig. Met een biometrisch paspoort mogen zij wel zonder visum naar Nederland reizen. Oekraïense vluchtelingen mogen dan in ieder geval negentig dagen in Nederland verblijven.

Geen tewerkstellingsvergunning

Vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne vallen, mag u sinds 1 april 2022 in dienst nemen zonder dat zij beschikken over een tewerkstellingsvergunning. Aan deze uitzondering zijn de volgende voorwaarden gekoppeld:

 • De goedkeuring geldt op dit moment tot 4 maart 2023;
 • De werknemer beschikt over een document van de IND waaruit blijkt dat hij/zij onder de Richtlijn valt;
 • De werknemer moet de Oekraïense nationaliteit kunnen aantonen, en:
  • na 26 november 2021 uit Oekraïne zijn gereisd, of:
  • voor 27 november 2021 uit Oekraïne zijn gereisd en in Nederland een verblijfsvergunning of asiel aangevraagd hebben;
 • Heeft de werknemer niet de Oekraïense nationaliteit? Dan geldt de uitzondering ook voor personen die op 23 februari 2022 een door Oekraïne erkende vluchteling waren, ofwel beschikten over een geldige Oekraïense verblijfsvergunning
 • De werknemer moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente. Hierna krijgt hij een BSN;
 • Er is een arbeidsovereenkomst opgesteld. De wet- en regelgeving voor Nederlandse werknemers geldt ook voor de Oekraïense werknemers;
 • U meldt bij UWV dat u een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen.

Gevolgen loonadministratie

Het is dus mogelijk om Oekraïense werknemers in dienst te nemen, als zij voldoen aan alle  voorwaarden. Houd er wel rekening mee in de loonadministratie dat deze werknemer geen (fiscaal) inwoner is van Nederland, totdat hij/zij beschikt over een permanente verblijfsvergunning. Dit heeft consequenties voor bijvoorbeeld de toepassing van heffingskortingen in de aangifte loonheffingen.

Meer informatie of advies

Wilt u werknemers uit Oekraïne aannemen en heeft u hier vragen over? Neem contact op met Loes van Baast, global mobility specialist - tax, via telefoonnummer 040-2942601of stuur Loes een e-mail.

Wilt u meer weten over het aannemen van vluchtelingen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Loes
Portretfoto van Loes van Baast
Global mobility specialist | Tax
Bel
+31402942601
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan