Vijf zaken die u moet weten over de webmodule zzp en het inhuren van zzp'ers

12 januari 2021
Artikel

Recent is de pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie gestart. Een online vragenlijst die u als opdrachtgever moet helpen duidelijkheid te krijgen over het inhuren van zelfstandigen buiten dienstbetrekking. Wat houdt de nieuwe webmodule in? En met welke aandachtspunten moet u rekening houden voor het inhuren van zzp’ers?

Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Neem contact op met:
Mirjam van de Langerijt Senior belastingadviseur
Vijf zaken die u moet weten over de webmodule zzp en het inhuren van zzp'ers

Pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie

De anoniem in te vullen Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) moet u helpen bij de beoordeling van uw arbeidsrelatie met de door u ingehuurde zzp’er. De vragenlijst geeft u een indicatie of u voor een opdracht een zelfstandige mag inhuren. Als u de vragen in de webmodule heeft beantwoord, krijgt u één van de volgende uitkomsten: geen dienstbetrekking, dienstbetrekking of geen oordeel.

In de toekomst zou de uitkomst ‘geen dienstbetrekking’ tot een opdrachtgeversverklaring leiden, die u als opdrachtgever zekerheid geeft. Let wel, in de pilotfase is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument en kunt u aan de uitkomst nog geen juridische status of zekerheid ontlenen.

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie nog niét voor alle situaties

De vragenlijst is helaas nog niet ingericht voor alle situaties. Voor de inhuur van een zzp’er die via zijn besloten vennootschap (bv) of via een bureau werkt kan de webmodule (nog) niet worden gebruikt. Toch biedt de vragenlijst meer inzicht in de beoordelingswijze van de Belastingdienst. Mogelijk geeft de uitkomst van de toets aanleiding om uw werkwijze – in overleg met uw adviseur – onder de loep te nemen en/of aan te passen. 

De webmodule staat in ieder geval online tot 11 juli 2021. Na evaluatie bepaalt het kabinet of de webmodule definitief wordt ingevoerd. Gebruikerservaringen zijn van belang voor die beslissing én voor eventuele verbeteringen. Zorg dus dat u uw ervaringen deelt met de Belastingdienst.

Naheffingen (weer) opgeschort

Als gevolg van onduidelijkheid over de huidige regelgeving kondigde de Belastingdienst aan dat zij geen naheffingen opleggen tot 1 januari 2021. Door de pilot met de webmodule is deze termijn opnieuw verlengd. Op z’n vroegst zal de Belastingdienst de handhaving vanaf 1 oktober 2021 gefaseerd kunnen opstarten. Tot die tijd zal de Belastingdienst niet actief naheffen als bij onderzoek blijkt dat de door u ingehuurde zzp’er toch in dienstbetrekking werkzaam is (tenzij sprake is van kwaadwillendheid). Als de Belastingdienst bij een bedrijfsbezoek meent dat de arbeidsrelatie met de door u ingehuurde zzp’er neigt naar een dienstbetrekking, dan kunnen zij aanwijzingen geven om de werkwijze aan te passen. Om naheffingen te voorkomen moet u daaraan binnen drie maanden opvolging geven.

Modelovereenkomsten

Maakt u als opdrachtgever gebruik van de modelovereenkomsten voor zzp'ers, die zijn gepubliceerd op de site van de Belastingdienst? Deze modelovereenkomsten blijven bruikbaar. Wel moet u letten op het volgende:

  • De meeste modelovereenkomsten zijn voorgelegd door diverse (branche)organisaties en in de loop van 2016 goedgekeurd voor een periode van vijf jaar. In verband met het naderend einde van deze termijn heeft de Belastingdienst opgeroepen om de modelovereenkomsten in 2021 opnieuw ter goedkeuring voor te leggen.
  • In veel overeenkomsten is opgenomen dat partijen geen arbeidsovereenkomst willen laten ontstaan (of woorden van gelijke strekking). Uit een recent arrest van de Hoge Raad blijkt echter dat aan een dergelijk artikel weinig betekenis toekomt voor de civielrechtelijk duiding van de overeenkomst. Over de impact van dit arrest heerst in de praktijk nog onduidelijkheid.

Meer weten?

Of de pilot in de toekomst de langverwachte oplossing gaat zijn, moet nog maar blijken. De zienswijze van een nieuw kabinet op de arbeidsmarkt gaat mogelijk ook nog een rol spelen.

In de tussentijd blijft het van belang om afspraken met zzp’ers binnen de huidige kaders vast te leggen. U kunt dan ook de zogenoemde fictieve dienstbetrekking uitsluiten. Doet u dit wel vóór de eerste betaling aan de zzp’er.  Onze fiscale specialisten adviseren u hierover graag. Neem contact op met Mirjam van de Langerijt, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-5914140 of stuur Mirjam een e-mail

Wilt u meer weten over de pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan