Vijf tips voor de bestrijding van de knolcyperus

13 oktober 2020
Artikel

De mais is gehakseld en de vergezichten keren weer terug. Helaas worden die soms verstoord door groene plukken gewas, ook in slootkanten: de knolcyperus. Vanwege kostenbesparing wordt dit onkruid vaak niet bestreden en dat kan vergaande gevolgen hebben. Vijf tips om de knolcyperus te bestrijden.

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Mais

De knolcyperus

De knolcyperus is een hardnekkig onkruid waarvan de knolletjes tien jaar kunnen overleven in de grond. De ontwikkeling kan hard gaan: een knolletje kan op jaarbasis zorgen voor 8.000 nieuwe knolletjes. Eenmaal in de grond is het heel moeilijk te bestrijden. Het onkruid wordt verspreid door besmette planten, pootgoed, bermmaaisel en voornamelijk door aanhangende grond aan machines.

De percelen met de knolcyperus worden vaak gewoon weer bewerkt en ingezaaid. Zo wordt het onkruid nog verder verspreid. Begin 2011 waren er 335 percelen besmet, in totaal 400 hectare. Vanwege kostenbesparing wordt er vaak niet meer op gecontroleerd, dus de precieze aantallen zijn vandaag de dag niet bekend. Wel is duidelijk dat het nu gaat om veel meer besmette percelen. Is dit wel kostenbesparing? Als u het op zijn beloop laat, gaat de bestrijding van de knolcyperus uiteindelijk veel meer geld kosten.

De mogelijke gevolgen van de knolcyperus

  • De besmette percelen zijn niet meer verkoopbaar.
  • Het is niet meer mogelijk om de rendabelste gewassen te telen (aardappel, uien en suikerbieten).
  • Het heeft ook invloed op andere teelten, zoals boomteelt en vollegrondsgroenten.
  • Er is minder inzet van machines nodig voor deze teelten, waardoor hernieuwde aanschaf van rooimachines niet meer rendabel is.
  • Het areaal rendabele gewassen verkleint, waardoor de kritische massa in de wereldmarkt verloren kan gaan.

Vijf tips om de verspreiding van de knolcyperus te voorkomen

De bestrijding van de knolcyperus is een taak van iedereen die met grond bezig is, zeker nu er geen wettelijke controle is. Vijf tips om verspreiding tegen te houden:

  • Bagatelliseer het probleem niet.
  • Neem de tijd om een perceel te bekijken op aanwezigheid van knolcyperus.
  • Zorg voor afbakening van de besmette plek.
  • Graaf de plek af en vernietig of bestrijd het onkruid.
  • Zorg voor hygiëne en spuit machines regelmatig af.

Natuurlijk verhogen bovenstaande maatregelen de kosten voor uw cliënt. Echter zijn het noodzakelijke kosten als uw cliënt in de toekomst een rendabel bedrijf wil blijven exploiteren.

Meer weten?

Ook weten hoe u ervoor zorgt dat uw cliënt voldoende hygiënemaatregelen neemt, zodat hij of zij een rendabel akkerbouw- en/of tuinbouwbedrijf kan behouden? Neem dan contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan