Vijf tips bij het opstellen van een financieringsaanvraag

11 januari 2018
Artikel

Eén op de vier ondernemers overweegt om te investeren en daarvoor extra financiering aan te vragen. Misschien bent u zo’n ondernemer. De investering begint met een financieringsaanvraag. U heeft maar één kans om uw aanvraag in te dienen.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Geschreven door:
Jurgen Herremans Corporate finance adviseur
Middelen om een financieringsaanvraag te berekenen

Tip 1: kijk verder dan uw huidige geldverstrekker

Ondernemers kiezen vaak voor de geldverstrekker die zij kennen en waar zij al contact mee hebben, zoals hun huidige bankier. Kijk toch eens verder. Door ook een aanvraag bij een andere partij in te dienen, kunt u vergelijken op tarief, aflossingsverplichtingen en gevraagde zekerheden. Zo sluit u een financiering af die het beste past bij uw huidige situatie.

Tip 2: volledig beeld

Een instelling waar u uw financieringsaanvraag indient, kijkt in eerste instantie naar uw ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is daarom belangrijk dat u een goed en volledig beeld geeft van uw plannen. Op basis hiervan wordt uw aanvraag beoordeeld op haalbaarheid. Hoe meer achtergrondinformatie u geeft, hoe professioneler u overkomt. U maakt zo meer kans op financiering.

Tip 3: sterkten, maar vooral ook zwakten

Het is belangrijk om sterkten op te nemen, maar vooral ook zwakten. Dit staat sterk! En vergeet niet dat u zwakten altijd kunt onderbouwen met een oplossing. Als u als zwakte ‘onvoldoende werkkapitaal’ formuleert, dan is dit op te lossen met financiering.

Tip 4: wees realistisch

Als ondernemer bent u trots op uw onderneming en u kijkt met een positieve blik naar de toekomst. Prognoses, onderdeel van de financieringsaanvraag, zien er dan ook regelmatig zeer positief uit. Maar let op, want dit kan in uw nadeel werken. De bank prikt zo door een onrealistische prognose heen. Daarnaast wordt ook uw aflossingsverplichting gebaseerd op dit beeld. Dit kan betekenen dat u met hoge aflossingsverplichtingen geconfronteerd wordt. Ben u hiervan bewust en wees realistisch!

Tip 5: onderbouwing

Een financieringsaanvraag staat of valt bij de onderbouwing. Besteed hier voldoende aandacht aan! Als uw aanvraag wordt beoordeeld, moet u mogelijk uw plan verdedigen. Wees voorbereid op lastige inhoudelijk financiële vragen. Laat u desgewenst ondersteunen door een specialist. Hij kan het woord voor u doen.

Wilt u meer weten over het aanvragen van financiering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan