Vijf pensioentips voor 2022

29 oktober 2021
Artikel

Er verandert de komende jaren veel op pensioengebied. Middelloon- en eindloonregelingen moeten worden beëindigd en omgezet naar een premieovereenkomst. Ook als u al een premieovereenkomst heeft, moet u de pensioenregeling aanpassen. 

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Mensen praten over pensioentips voor 2022

Vijf tips om u voor te bereiden op de komst van het pensioenakkoord:

Pensioenakkoord

Het pensioenakkoord gaat per 1 januari 2023 in, met een overgangsperiode tot 1 januari 2027. In deze overgangsperiode kunt u de pensioenregeling bij een verzekeraar voor uw werknemers nog aanpassen aan het pensioenakkoord.

Het pensioenakkoord voor verzekerde pensioenregelingen in drie plaatjes:

pensioenregeling

 

pensioenregeling

pensioenregeling

Een van de keuzes die u als werkgever moet maken, is of u de pensioenregeling voor bestaande werknemers meteen aanpast of dat u dat uiterlijk per 01-01-2027 doet.

Welke keuze voor u het meest gunstig is, hangt van een aantal zaken af. Zoals de soort pensioenregeling die is toegezegd aan uw medewerkers, de verwachte groei van uw onderneming en de gemiddelde leeftijd van uw werknemersbestand. Dit verschilt per bedrijf. Maatwerk is van belang om de juiste keuze te maken.

Heeft u een pensioenregeling bij een bedrijfstakpensioenfonds? De besturen van de pensioenfondsen en sociale partners beslissen dan over de aanpassing van de regeling. U hoeft hier als werkgever niet direct actie op te ondernemen.

Tips voor werkgevers

Tip 1: Informeer uzelf tijdig

Pensioen wordt vaak als ingewikkelde materie gezien. Het pensioenakkoord en de noodzakelijke wijziging van uw pensioentoezegging maken het er niet makkelijker op. Begin op tijd met informatie vergaren over het pensioenakkoord en de gevolgen hiervan voor uw onderneming. De komende periode moeten 50.000 verzekerde pensioenregelingen aangepast worden aan de nieuwe pensioenwetgeving. Dat zal veel druk zetten op de beschikbare adviescapaciteit. Zorg ervoor dat u niet op de achterhand zit.

Tip 2: Impactanalyse

Iedere werkgever met een pensioentoezegging wordt door het pensioenakkoord geraakt. Voorkom hoge (compensatie)kosten in de toekomst en inventariseer uw opties uiterlijk in 2022. Als u inzicht heeft in uw opties, laat deze dan indicatief doorrekenen. Met een impactanalyse krijgt u inzichtelijk wat de gevolgen zijn voor u en uw werknemers. U kunt dan weloverwogen beslissen hoe u de toekomstige pensioenregeling gaat inrichten.

Tip 3: Zet uw middelloonregeling om

Heeft u een middelloonregeling of zelfs nog een eindloonregeling? Alleen in 2022 kunt u deze regeling nog zo omzetten dat u hoge (compensatie)kosten in de toekomst kunt vermijden. Dit proces kost veel tijd en de ondernemingsraad (OR) heeft adviesrecht, dus begin zo snel mogelijk met de inventarisatie. Misschien zelfs dit jaar nog wel!

Tip 4: Informeer uw werknemers

Heeft u een OR of personeelsvertegenwoordiging? Betrek deze dan in een vroeg stadium bij het traject. Pensioen is lastige materie en om een gedegen keuze te maken, is kennis van zaken van groot belang. De OR is ook adviesplichtig bij de wijziging van de regeling voor bestaande en voor nieuwe werknemers. Daarnaast bent u verplicht uw medewerkers individueel te informeren over wijzigingen van uw pensioenregeling. Het gaat hier om een ingrijpende wijziging. Start dus al in 2022 met gerichte pensioencommunicatie aan uw werknemers om de wijziging toe te lichten en draagvlak te creëren.

Tip 5: Houd uw pensioenregeling tegen het licht

Het pensioenakkoord geeft u de kans om uw huidige regeling kritisch tegen het licht te houden. Dit biedt u direct de mogelijkheid uw oude, dure regeling om te zetten naar een moderne, flexibele en kostenbesparende regeling. Laat u hierbij adviseren door uw pensioenadviseur. Hij of zij kent de pensioenproducten in de markt en weet welke het beste bij uw onderneming, uw wensen en budget past.

Meer weten?

Laat u tijdig informeren en adviseren. Een pensioenadviseur van ABAB Pensioenadvies is in staat objectief pensioenadvies te leveren over zowel inhoud als de (nieuwe) uitvoerder. Neem hiervoor contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Bekijk alle fiscale eindejaarstips.

Wilt u meer weten over het pensioenakkoord? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Icoon invullen scan

Scan 'Pensioen en arbeidsongeschiktheid'

Bent u klaar voor de wijzigingen op het gebied van pensioen en arbeidsongeschiktheid?
Scan invullen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan