Vijf aandachtspunten voor uw testament

8 december 2016
Artikel

Veranderingen in de wet en uw persoonlijke situatie kunnen invloed hebben op uw (toekomstig) testament. Het is goed om nu al over een (nieuw) testament na te denken. In het testament legt u vast wat u wilt dat er met uw vermogen gebeurt als u er niet meer bent. Een up-to-date testament geven u en uw nabestaanden rust en zekerheid.

 

Portretfoto van René Scharro
Geschreven door:
René Scharroo Senior belastingadviseur
Mensen in gesprek over het testament
 1. Wijs uw erfgenamen aan
  Wettelijk gezien zijn uw familieleden uw erfgenamen. Bent u getrouwd en heeft u kinderen, dan zijn de partner en de kinderen uw erfgenamen en heeft de langstlevende het voor het zeggen. Wanneer u samenwoont erven uw kinderen direct, zonder dat een erfdeel toekomt aan uw partner. Als u niet getrouwd bent en geen kinderen heeft, erft uw eigen familie: ouders, broers en zussen. Soms kan het om fiscale redenen gunstiger zijn om neefjes en nichtjes te laten erven. Maar misschien zijn er wel andere personen, niet-familieleden, waarvan u vindt dat uw nalatenschap aan toe moet komen.
   
 2. Wie regelt de afwikkeling en verdeling van uw nalatenschap
  Mogen dit alle erfgenamen samen doen? Het risico bestaat dat het lang duurt voordat er overeenstemming over de verdeling nalatenschap is bereikt. Beter is om bij voorbaat iemand aan te wijzen die namens u beslist en de verdeling van uw nalatenschap afwikkelt. Deze persoon noemt men een executeur en is alleen rechtsgeldig bevoegd wanneer hij of zij is benoemd bij testament. Dit kan een familielid, een organisatie, vriend of kennis zijn.
   
 3. Mag een ex-partner ook gebruik maken van hetgeen u aan een erfgenaam nalaat?
  Stel dat uw erfgenaam, bijvoorbeeld uw broer, zus of eigen kind, een gedeelte van uw nalatenschap ontvangt en diens huwelijk eindigt in een echtscheiding, vindt u het dan acceptabel dat de ex-partner meedeelt in (het restant van) de erfenis? Als u dit niet wilt, kunt u dit voorkomen door in uw testament een zogenoemde uitsluitingsclausule op te nemen voor alle verkrijgingen door uw erfgenamen.
   
 4. Is uw ‘oude’ testament erfbelastingproof of kan er bij (nieuw op te stellen) testament erfbelasting worden bespaard?
  Oude testamenten zijn dikwijls niet belastingproof en bij overlijden moeten uw erfgenamen mogelijk meer erfbelasting betalen dan noodzakelijk was wanneer het testament was geactualiseerd of was opgesteld. Aan de hand van uw financiële gegevens en uw persoonlijke wensen kan worden bekeken welke testamentvorm het beste bij u past.
   
 5. Wie neemt uw onderneming over?
  Heeft u de bedrijfsopvolging goed geregeld? In uw testament kunt u een opvolger benoemen. Er kunnen echter ook andere contracten bestaan die overnamerechten hebben gewaarborgd. Belangrijk is dat de afspraken die in een testament en/of in andere overeenkomsten zijn gemaakt op elkaar aansluiten.

Het is verstandig om uw testament regelmatig te laten controleren, zodat u zeker weet dat alles goed is geregeld. Laat uw testament daarom checken door één van onze estate planners en laat u informeren of het de moeite waard is om een (nieuw) testament op te stellen.

Wilt u meer weten over verdeling nalatenschap? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Scharro
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942603
Download icoon voor de checklist aandachtspunten bij overlijden

Aandachtspunten bij overlijden

Download onze checklist
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan