Verzendkosten kerstpakket? Let op de werkkostenregeling!

19 november 2020
Artikel

Veel werkgevers geven hun werknemers rondom de feestdagen een geschenk, bijvoorbeeld een kerstpakket. In plaats van het traditionele uitdelen op het werk zult u het kerstpakket dit jaar waarschijnlijk bij uw werknemers thuis laten bezorgen. Welke gevolgen heeft dit voor de werkkostenregeling?

Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Neem contact op met:
Mirjam van de Langerijt Senior belastingadviseur
Verzendkosten kerstpakket? Let op de werkkostenregeling!

Kerstgeschenk en werkkostenregeling

Het kerstgeschenk of -pakket is belast loon voor uw werknemer. Uw werknemer merkt niets van de belastingheffing als u de waarde daarvan toewijst aan de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Laat u het kerstgeschenk thuisbezorgen bij uw werknemer? Dan moet u ook de bezorg- of verzendkosten bij de waarde van het geschenk optellen.

Het maakt geen verschil of de leverancier van uw kerstgeschenk bezorgkosten in rekening brengt of dat een andere partij (bezorgdienst) deze kosten apart factureert. Ook het feit dat dit een bijzonder jaar is en u genoodzaakt bent de kerstgeschenken te verzenden, maakt geen verschil. In de coronamaatregelen die het kabinet heeft getroffen, is geen uitzondering gemaakt voor deze kosten. De waarde van personeelsgeschenken, die in de vrije ruimte vallen, moet dus inclusief de bijkomende verzendkosten worden berekend.

Kerstborrel op de werkplek of online

Een hapje en een drankje tijdens de kerstborrel kunt u onbelast verstrekken, mits die borrel op de werkplek plaatsvindt. De waarde van de consumpties is nihil. Organiseert u dit jaar een online kerstborrel om het jaar ondanks alles toch goed af te sluiten met uw personeel? En verstuurt u daarvoor een hapje en een drankje naar het huisadres van uw werknemers om samen te kunnen proosten? Dan vallen die verzendkosten wederom in de vrije ruimte van de WKR. Ook de kosten van het borrelpakketje zelf moet u tot de vrije ruimte rekenen. De borrel vindt immers niet op het werk plaats, daarom moet u de waarde in het economisch verkeer in aanmerking nemen.

De WKR en andere attenties

Voor andere (persoonlijke) attenties kunt u mogelijk gebruik maken van de zogenoemde kleine geschenkenregeling. Deze uitzondering is van toepassing als u op grond van uw persoonlijke relatie met een werknemer een geschenk geeft. Denk hierbij aan bloemen voor het huwelijksjubileum van uw werknemer. Let op: bloemen voor een werkjubileum of ter gelegenheid van Secretaressedag vallen hier niet onder.

De Belastingdienst neemt aan dat de kleine geschenkenregeling in ieder geval van toepassing is als u voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

  1. U geeft een persoonlijke attentie in situaties waarin ook anderen zo’n attentie zouden geven.
  2. U geeft een geschenk: geen geld, cadeaukaart of waardebon.
  3. De factuurwaarde (inclusief btw) van de attentie is maximaal € 25.

Bij de kleine geschenkenregeling hoeft u geen rekening te houden met eventuele, op de factuur vermelde of apart gefactureerde verzendkosten. De verzendkosten tellen niet mee voor het maximumbedrag van € 25 en vallen ook niet in de vrije ruimte.

Meer weten?

Door slim om te gaan met de werkkostenregeling kunt u fiscaal voordeel behalen. Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Mirjam van de Langerijt, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-5915140 of stuur Mirjam een e-mail.

Wilt u meer weten over werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan