Verwachtingen industriële sector: groei stagneert

8 februari 2019
Artikel

De afgelopen jaren maakte de industriële sector een sterke groei door. Dit jaar zal de groei doorzetten, maar in een lager tempo; onder meer door minder binnenlandse investeringen en dalende export. De meeste groei wordt verwacht in de hightechindustrie door een grotere vraag naar Nederlandse machines. Daarentegen zal de automotive sector krimpen door een lagere productie. In 2020 zal de groei naar verwachting nog verder afzwakken.

Robotisering

Onzekerheden

De industriële sector kampt met een aantal onzekerheden, zoals de Brexit en het Amerikaans handelsbeleid. Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op de mogelijke risico’s van de Brexit. Uit een Brexit-Industrie-Barometer van VNO-NCW blijkt dat een minderheid van de bedrijven is voorbereid op de Brexit. Slechts 17% is volledig voorbereid en 36% is begonnen met de voorbereidingen. 38% is zich nog aan het oriënteren en 10% is zelfs nog helemaal niet begonnen.

Veel ondernemers maken zich zorgen over:

  • vertraging aan de grens;
  • meer administratieve taken;
  • complexere douaneprocedures;
  • hogere kosten.

Door lagere loonkosten in het buitenland is de inkoop van producten verschoven naar het buitenland. Om uw positie te versterken, is nieuwe technologie nodig. Daarnaast moet de arbeidsproductiviteit omhoog, zullen bedrijven meer klantspecifiek moeten gaan werken en meer expertise inbrengen.

Kansen

Ondanks de onzekerheden zijn er nog voldoende kansen. Vooral voor de Nederlandse toeleveranciers in de elektronische industrie (hightechindustrie). Door in te spelen op de volgende kansen verbetert u uw marktpositie:

  1. Digitalisering en robotisering. Dit zorgt voor een hogere arbeidsproductiviteit door automatisering en voor gemak, snelheid en efficiëntie.
  2. Product plus. De dienstverlening uitbreiden door toegevoegde waarde voor klanten toe te voegen.
  3. Make & advise. Expertise inbrengen door klanten te adviseren en producten te verbeteren.
  4. Design & service. Het ontwikkelen van eigen producten of systemen.
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan