Verruiming BMKB-regeling versneld opengesteld door coronavirus

16 maart 2020
Artikel

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft besloten om de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling versneld te openen. Ondernemers die in de problemen komen, kunnen zich vanaf 16 maart 2020 aanmelden. De regeling vormt een onderdeel van een eerder aangekondigd pakket kabinetsmaatregelen om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Neem contact op met:
Jurgen Herremans Corporate finance adviseur
Man en vrouw in gesprek over de BMKB-regeling

Makkelijker, sneller en meer krediet

Via de BMKB-regeling staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat garant voor kredieten aan ondernemers. Dit maakt het eenvoudiger om geld te lenen bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de regeling bedraagt het borgstellingskrediet 50% van het krediet, de overheid garandeert 90% hiervan. Zo is de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB-regeling verhoogd van 50 tot 75%. Banken kunnen hierdoor makkelijker, sneller en meer krediet verstrekken aan ondernemers. De regeling is ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot twee jaar. Met deze eerste stap verwacht het kabinet dat er € 300 miljoen extra financiering beschikbaar komt voor getroffen mkb-bedrijven. 

Meer rood staan

Staatssecretaris Mona Keijzer: “De BMKB kan benut worden door bedrijven voor overbruggingskrediet of verhoging van hun rekening-courantkrediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’. De verruiming is essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus. Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers en reisbureaus, maar ook bedrijven die niet meer aan grondstoffen vanuit het buitenland kunnen komen.”

Volksgezondheid staat voorop

Het kabinet stelt de volksgezondheid van de bevolking voorop. Keijzer: “We volgen de situatie nauwgezet en hebben daarover steeds contact met ondernemers- en brancheorganisaties en sociale partners. De volksgezondheid staat voorop: het is belangrijk dat iedereen de gezondheidsadviezen van het RIVM steeds opvolgt. Het kabinet laat ondertussen ondernemers niet alleen en we bekijken steeds of additionele maatregelen boven op de huidige nodig zijn voor behoud van werkgelegenheid.”

Meer informatie

De adviseurs van ABAB Corporate Finance staan klaar om ondernemers te begeleiden om een aanvraag in te dienen voor extra financiering. Een gecombineerde oplossing met bijvoorbeeld het opschorten van de huidige aflossingen is uiteraard ook mogelijk.

Wilt u meer weten? Neem contact op met Jurgen Herremans via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een mail. Of met een van de collega's uit het specialistenteam. Dit team is speciaal samengesteld om antwoord te geven op vragen van ondernemers over ondernemen tijdens de coronacrisis. Of vul het contactformulier in.

Wilt u meer weten over de BMKB-regeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan