Verplichte uitkeringstoets voor verantwoorde winstuitkering

13 november 2017
Artikel

Wilt u winst laten uitkeren via uw besloten vennootschap (bv)? Dan moet u met een uitkeringstoets aantonen dat de financiële positie van de bv dit toelaat. Na de winstuitkering moet u nog steeds in staat zijn om aan uw financiële verplichtingen te voldoen. Doet u geen uitkeringstoets, dan bent u hoofdelijk aansprakelijk voor het tekort dat door de winstuitkering is ontstaan.

Portretfoto van Rob van Boxtel
geschreven door:
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Verplichte uitkeringstoets voor verantwoorde winstuitkering

Een uitkeringstoets, hoe gaat dat?

Het eigen vermogen van uw bv moet ook na uitkering van de winst groter zijn dan het zogenaamde gebonden vermogen (wettelijke en statutaire reserves) in de vennootschap. Met een balanstest bepaalt u voorafgaand aan een besluit tot uitkering of hiervoor voldoende ruimte is.

Vervolgens bepaalt u aan de hand van een uitkeringstoets of uw bv ook na de uitkering in staat is om haar opeisbare schulden te betalen. De vennootschap moet dus genoeg financiële ruimte overhouden om te kunnen voldoen aan haar financiële verplichtingen ten opzichte van schuldeisers. Daarbij moet u onder andere rekening houden met de waarde in het economisch verkeer van pensioen- en/of stamrechtverplichtingen, investerings- en aflossingsverplichtingen en mogelijke claims. Bij het niet of niet goed uitvoeren van de uitkeringstest is een bestuurder aansprakelijk voor het tekort dat door de winstuitkering is ontstaan. Ook is de ontvanger van de winstuitkering verplicht de uitkering terug te betalen aan de vennootschap vermeerderd met rente. Onder omstandigheden kan de ontvanger ook aansprakelijk zijn voor het tekort.

Andere vormen van uitkering

Ook bij andere vormen van onttrekkingen van kapitaal (uitkering aan aandeelhouders) is een balanstest en uitkeringstoets verplicht. Denk bijvoorbeeld aan inkoop of intrekking van aandelen of afstempeling van aandelen door de bv.

Wilt u meer weten over de uitkeringstoets? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Rob
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan