Verlaagd tarief overdrachtsbelasting bij verbouwing kantoorpand

24 oktober 2016
Artikel

Bij aankoop van een onroerende zaak betaalt u 6% overdrachtsbelasting over de waarde, tenzij het gaat om een woning. Bij aankoop van een woning betaalt u 2% overdrachtsbelasting. Ook een kantoorpand of rijksmonument kan na verbouwing geschikt zijn voor bewoning. Dan moeten op het moment van overdracht wel ‘alle’ (woon-)voorzieningen aanwezig zijn voor het gebruik als woning. 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Kantoorpand

Het verlaagd tarief overdrachtsbelasting geldt bijvoorbeeld voor een eigen woning, een tweede woning, een recreatiewoning met woonbestemming, een bedrijfswoning of een tijdelijk leegstaande woning. 

Ook een kantoorpand of rijksmonument kan na verbouwing geschikt worden gemaakt voor bewoning. De koper betaalt dan geen 6%, maar 2% overdrachtsbelasting. 

Casus
Een rijksmonument uit 1800 is jarenlang als woning gebruikt. Na 1916 werd het pand een aantal keer verbouwd en als kantoor- en winkelpand gebruikt. De vorige bewoners verwijderden in 1998 alle elementen van de antiekwinkel en plaatsten een keuken en badkamer. Volgens de Belastingdienst ging het om een bedrijfspand en dus moest de koper 6% overdrachtsbelasting betalen. Het Gerechtshof zag dit anders en oordeelde dat op het verkrijgingsmoment alle voorzieningen voor bewoning aanwezig waren. Het kantoorpand kon dus voorafgaand aan de verkrijging daadwerkelijk als woning worden gebruikt.

Wilt u een verbouwd kantoorpand of rijksmonument kopen of verkopen en is het bedoeld voor bewoning? De koper betaalt 2% overdrachtsbelasting als het pand naar zijn aard bestemd is (gemaakt) om te worden bewoond. Onze belastingadviseurs kunnen voor u beoordelen of na de verbouwing sprake is van de verkrijging van een woning. 

Wilt u meer weten over belastingaspecten? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320