Verlaagd btw-tarief huisvesting seizoenarbeiders

21 juli 2016
Artikel

Een bekend fenomeen in de agrarische sector: seizoenarbeiders die in de zomermaanden op het agrarisch bedrijf werken. Zij maken tijdens het verblijf in Nederland gebruik van tijdelijke huisvesting en betalen hiervoor een vergoeding. Deze wordt vaak ingehouden op het loon. Hoe verloopt de btw-heffing hiervan?

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Seizoensarbeiders

Omdat de seizoenarbeider tijdelijk in ons land verblijft, heeft hij geen langdurige huurovereenkomst nodig. Bedrijven die zich toeleggen op de huisvesting van seizoenarbeiders behoren daardoor tot een sector met een vergelijkbare functie als dat van het hotelbedrijf. Zoals het hotelbedrijf btw moet afdragen, geldt dit ook voor bedrijven in een sector met een soortgelijke functie.

Btw-tarief van 6 procent

Voordeel is dat hiervoor het verlaagde btw-tarief van 6% geldt in plaats van de gebruikelijke 21%. Daarnaast heeft de verstrekker van de accommodatie een volledig recht op aftrek van de btw op zijn investeringen en kosten. De btw op de investeringen en kosten is in rekening gebracht naar het algemeen btw-tarief van 21%. Vaak is het bedrag van de btw op de kosten en investeringen dan ook hoger dan de btw die moet worden voldaan. De heffing van btw leidt dan dus per saldo tot een teruggaaf van btw.

Verblijfsduur

Is de duur van het verblijf niet langer dan zes maanden, dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat de verstrekking plaatsvindt in het hotelbedrijf of in een sector met een vergelijkbare functie. Het btw-voordeel doet zich dan voor.

Huurt de seizoenarbeider langer dan zes maanden, dan is het belangrijk aan te tonen dat zijn maatschappelijk middelpunt gedurende de huurperiode niet verplaatst naar Nederland. Bijvoorbeeld doordat zijn gezin buiten Nederland woont. Onze adviseurs helpen u hier graag bij. Ons advies: maak gebruik van het btw-voordeel op de verstrekking van accommodaties aan seizoenarbeiders. Ga na of de verstrekking plaatsvindt in het hotelbedrijf of in een sector met een vergelijkbare functie.

Wilt u advies over het verlaagd btw-tarief? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan