Verhuur vakantiewoning: 21% btw

1 februari 2019
Artikel

Verhuurorganisaties moeten er rekening mee houden dat binnenkort het verlaagde (9%) btw-tarief niet meer toepasbaar is op de verhuur van vakantiewoningen van derden. Volgens het Europees Hof van Justitie moet de reisbureauregeling worden toegepast door verhuurorganisaties voor de doorverhuur van een vakantiewoning. Op dit moment geldt nog het verlaagd btw-tarief. Het beleid in Nederland moet daarom worden aangepast. Verhuurorganisaties (of vakantieparken) kunnen nu nog uitgaan van het verlaagd btw-tarief voor de doorverhuur en de btw op de huurprijs (van de ‘particuliere’ exploitant vakantiewoning) nog in aftrek brengen.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Sleutels overhandigen

Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het door een reisbureau (of verhuurorganisatie) ter beschikking stellen van een vakantiewoning, gehuurd van een (btw-)ondernemer (de ‘particulier’ die een vakantiewoning exploiteert), één dienst vormt. Ook als de (btw-)ondernemer aanvullende prestaties verricht, zoals het schoonmaken van de vakantiewoning en een wasserij- en broodjesservice. Als de vakantiewoning wordt ingekocht en vervolgens op eigen naam wordt doorverhuurd, is daarop niet het verlaagd btw-tarief van toepassing, maar geldt de (btw-)reisbureauregeling. De reisbureauregeling houdt in dat (alleen) de marge die de verhuurorganisatie behaalt, belast is met (21%) btw. De verhuurorganisatie brengt geen btw in rekening aan de huurder (de ‘vakantieganger’), maar draagt btw af over/uit de behaalde winstmarge. De verhuurorganisatie kan de 9% btw op de huurkosten (van de ‘particuliere’ eigenaar/exploitant van de vakantiewoning) niet aftrekken.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Verhuurorganisaties kunnen nu nog gebruik maken van het verlaagd btw-tarief bij de (door)verhuur van de vakantiewoningen en de btw op inkoop(kosten) van de vakantiewoning aftrekken. De staatssecretaris zal het Nederlands beleid op dit punt moeten aanpassen. Verhuurorganisaties die vakantiewoningen op eigen naam aanbieden, moeten tijdig nagaan wat toepassing van de reisbureauregeling voor hen betekent. Hoe moet de winst worden berekend? Moeten de afspraken met de exploitant van de vakantiewoning worden bijgesteld? Welke btw kan wel/niet worden afgetrokken?

Er zijn geen directe gevolgen voor particuliere eigenaren van vakantiewoningen die voor de verhuur btw-ondernemers zijn. Voor de verhuur aan de verhuurorganisatie/vakantiepark blijft het 9% btw-tarief van toepassing. Let erop dat voor het privégebruik van de vakantiewoning wel specifieke regels gelden.

Exploiteert u een vakantiepark of huurt u vakantiewoningen met de bedoeling deze door te verhuren? Houd dan rekening met de reisbureauregeling. Onze specialisten kunnen u uiteraard advies op maat geven.

Wilt u meer weten over de verhuur van vakantiewoningen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan