Verhoging normbedrag loon directeur-grootaandeelhouder

6 januari 2020
Artikel

Per 1 januari 2020 is het normbedrag voor het vaststellen van het loon van de directeur-grootaandeelhouder (dga) verhoogd naar € 46.000 (2019: € 45.000). Wij adviseren na te gaan of deze verhoging leidt tot aanpassingen in het loon van de dga. We zetten  de uitgangspunten van de gebruikelijkloonregeling voor u op een rij.  

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
mensen lopen door bedrijfspand

Gebruikelijk loon

Als een dga (of zijn partner) werkzaamheden verricht in een vennootschap waarin hij een aanmerkelijk belang heeft (minstens 5% van de aandelen), dan bepaalt de gebruikelijkloonregeling hoe hoog het loon van de dga minimaal moet zijn. 
De dga moet een loon ontvangen dat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van zijn werkzaamheden. Als vuistregel geldt dat het loon moet worden vastgesteld op het hoogste bedrag van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;
  • het loon van de meestverdienende werknemer binnen het concern;
  • € 46.000.

Uitzonderingen gebruikelijkloonregeling

Onder bepaalde omstandigheden mag het loon op een lager bedrag worden vastgesteld dan wat de vuistregel voorschrijft. De werkgever moet dan aannemelijk maken dat een lager loon beter past bij de werkzaamheden van de dga. Daarnaast mag het loon in bijzondere situaties worden vastgesteld op (tenminste) het wettelijke minimumloon, bijvoorbeeld bij een startende onderneming of bij een onderneming die structureel verlies lijdt.

Voldoet u aan de regels?

Als u wilt weten of in uw situatie het loon voldoet aan de regels van de gebruikelijkloonregeling, neem dan contact op met Ronald van Leeuwen, specialist loonheffingen, op 013-4647268 of stuur hem een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan