Vergoeding opleidingskosten mooie arbeidsvoorwaarde

21 september 2021
Artikel

Werknemers kunnen hun opleidingskosten niet meer aftrekken. Het wordt daardoor financieel aantrekkelijker om uw werknemers hiervoor een vergoeding te geven. Dit kan zelfs zonder dat u extra kosten heeft.

Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Neem contact op met:
Mirjam van de Langerijt Senior belastingadviseur
Vergoeding opleidingskosten

STAP vervangt scholingsaftrek

Belastingplichtigen kunnen onder voorwaarden scholingskosten aftrekken van hun belastbaar inkomen. Deze aftrekpost is de afgelopen jaren al versoberd en verdwijnt helemaal per 1 januari 2022. In plaats daarvan wordt een subsidieregeling (STAP-budget) geïntroduceerd. U leest er hier meer over.

Vergoeding door werkgever aantrekkelijker

Als werkgever heeft u nu al een wettelijke plicht om uw werknemers te scholen. Naar verwachting zal die verplichting in de toekomst alleen maar uitgebreid worden.

Met ingang van 1 januari 2022 hebben werknemers geen belastingvoordeel meer voor opleidingskosten. De nieuwe STAP-subsidie is beperkt tot € 1.000 per jaar en bovendien zijn er voorwaarden aan verbonden. Voor werknemers wordt het dus aantrekkelijker als u als werkgever bereid bent mee te betalen aan een opleiding.

In veel gevallen kunt u opleidingskosten onbelast aan uw werknemer vergoeden. U kunt een dergelijke vergoeding zelfs zonder extra werkgeverslasten geven, waarbij de werknemer toch netto voordeel geniet. Op die manier wordt belastingvoordeel behaald.

U moet dat wel goed regelen en kritisch kijken of de opleiding voldoet aan de fiscale regels. Daarnaast verdient het toekennen van een scholingsbudget of leerrekening uw fiscale aandacht. Ook (of beter: helemáál) als u de uitvoering van zo’n regeling uitbesteedt aan een derde partij.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor vergoeding van scholingskosten aan uw personeel? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Mirjam van de Langerijt, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-5914140 of stuur Mirjam een e-mail

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2022.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor vergoeding van scholingskosten aan uw personeel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan