Verbod op verrekeningen met het minimumloon

17 november 2016
Wet- en regelgeving

Vanaf 1 januari 2017 geldt een verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon. Onder voorwaarden geldt een uitzondering hierop voor huisvestingskosten en de kosten van de zorgverzekering. Dit speelt met name bij arbeidsmigranten. 

Portretfoto van Clea Cremers
Geschreven door:
Clea Cremers Senior belastingadviseur
hand met calculator om minimumloon te berekenen

Betaalt u de huisvestigingskosten van uw medewerkers direct vanuit het loon, dan moet u rekening houden met een maximum van 25% van het wettelijk minimumloon. Eventuele servicekosten vallen ook onder deze huisvestingskosten. De uitzondering voor huisvestingskosten geldt alleen als u de volgende gegevens in uw administratie bewaart: afschrift van de huurovereenkomst, bewijs van certificering van de verhuurder, betalingsbewijzen aan de verhuurder, loonstroken, schriftelijke volmacht van de werknemer en de gegevens over de verhuurder.

Zorgverzekeringspremie

Betaalt u de zorgverzekeringspremie van een werknemer aan de verzekeraar? Ook dan moet u over verschillende gegevens beschikken, zoals een schriftelijke volmacht van de werknemer, een afschrift van de zorgpolis en  betalingsbewijzen aan de verzekeraar. Betaalt u de zorgpremie van uw werknemer rechtstreeks aan de verzekeraar, dan geldt geen maximumpercentage, maar een maximumbedrag. Dit maximumbedrag is de geraamde gemiddelde premie voor de basisverzekering.

Tip 1
Betaalt u huisvestingkosten of zorgpremie uit het minimumloon van uw werknemers? Zorg dan voor voldoende bescheiden van de werknemers en voorkom een boete.

Tip 2 
Regelt u de huisvesting voor uw werknemers zelf en doet u een beroep op deze uitzondering? Ga dan na of de accommodatie in aanmerking komt voor certificering.

Let op! 

  • Houd bij parttimers rekening met het zogeheten deeltijd-minimumloon;
  • De uitzondering op het verbod geldt alleen voor de basisverzekering van de zorgverzekering. De kosten voor een eventuele aanvullende zorgverzekering kunt u niet uit het minimumloon betalen.
  • Het verbod geldt niet op inhoudingen of verrekeningen die plaatsvinden uit het loon boven het wettelijk minimumloon.

Wilt u meer weten over op het verbod op verrekeningen met het minimumloon? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Clea
Portretfoto van Clea Cremers
Senior belastingadviseur
Bel
077-3217715
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan